2024. április 23. kedd Béla

Győrffy Balázs és Jakab István podcast beszélgetésének témája a koronavírus-járvány és az agrárium

Agro Napló
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökének és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnökének a koronavírus-járvány agráriumra gyakorolt hatásáról folytatott podcast beszélgetését tette közzé a NAK.

A videó Győrffy Balázs Youtube-csatornáján érhető el, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on is.

A beszélgetésen szóba került többek között az, hogy a koronavírus-járvány felszínre hozta az agrárium hiányosságait és erősségeit. Előbbiek közé tartozik például a fehérje-önellátottság kérdése. Úgy kell a nehézségekre választ adni, olyan fejlesztéseket kell elindítani, amelyek a krízis utáni időszakban is a megoldások irányába hatnak. Az erősségekre pedig lehet és kell is építeni – értett egyet a két agrárpolitikus.

Abban szintén egységes volt a vélemény, hogy az ország belső ellátása biztosított. Ezért arra kell koncentrálni, hogy a külkereskedelem – az inputanyagok importja és a megtermelt áruk exportja – is működjön.

Továbbá szó esett arról is: az agrárium adhat munkát, megélhetést a nehéz helyzetbe került ágazatok korábbi munkavállalóinak. A közfoglalkoztatottak bevonása is megoldás lehet a kieső munkavállalók miatt esetlegesen fellépő munkaerő-hiány kezelésére. A külföldről visszatérő magyar szakemberek is megtalálhatják számításaikat a hazai munkaerő-piacon. Kiemelték: az agrárium „válságálló”, ez a biztonságérzet több munkavállalót fordíthat az ágazat felé, és ezáltal az agrárium presztízse is növekedhet.

Fontos – jegyezték meg –, hogy a piacok továbbra is működjenek. Szabad térben kisebb fertőzésveszélynek vannak kitéve a vásárlók, mint a zárt üzletekben. De ehhez szükség volna a csekély összegű – „de minimis” –  keret jelentős mértékű növelésére, így lenne mozgástere a kormánynak arra, hogy nemzeti forrásból támogassa a gazdákat.

Elhangzott: a Magyarok Kenyere program nem marad el, hiszen idén is várják a támogatást a segítő szervezetek. A teljes beszélgetést a következő linkeken érhető el:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!