Gyakorlatilag befejeződött az aratás az országban - Videóval

Agro Napló
Gyakorlatilag befejeződött a nyári betakarítású növények aratása az országban, a fontosabb növényi kultúrák termése, például az őszi búzáé és az őszi árpáé már a magtárban van, a lábon állókat, például a zabot és tavaszi árpát pedig a gazdálkodók várhatóan még a héten betakarítják - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Czerván György közölte: az idei aratás zökkenőmentes volt, minden érintett, így a gazdák és a hatóságok is felkészültek a munkára. Tájékoztatása szerint az őszi búzát több mint egymillió hektárról vágták le. A hozam meghaladta az 5 tonnát hektáronként, holott előzetesen 4,6 tonnára becsülték. Országosan összességében az őszi búza mennyisége megközelíti az 5,2 millió tonnát. A betakarított őszi búza mintegy 70 százaléka malmi minőségű, a fennmaradó hányad takarmányminőségű - tette hozzá az államtitkár.

Emlékeztetett: eddig az őszi árpa, az őszi búza, az őszi káposztarepce és a magborsó begyűjtésével végeztek. A tritikálé, a tavaszi árpa és a rozs, valamint a zab betakarítása is a végénél tart. Várhatóan a hét folyamán a még lábon álló állományokat is betakarítják a gazdálkodók.

Az őszi árpa betakarítása néhány hete befejeződött 218 ezer hektáron. Hektáronként mintegy 5 tonnát takarítottak be a gazdák, az előzetes becslés 4,5 tonna volt. A termés összmennyisége meghaladja az 1 millió tonnát.

A repce mennyisége az államtitkár beszámolója szerint 516 ezer tonna lett, hektáronként 2,5 tonnás átlaggal, amely a vártnak megfelelő. Ezt a növényi kultúrát 206 ezer hektárról vágták le.

Czerván György összegzése szerint az idén nyáron az aratáskor mintegy 1,8 millió hektárról került magtárakba a termés, összesen mintegy 8 millió tonna. Az aratás mellett jó ütemben halad a szalma begyűjtése és a tarlóhántás is - jegyezte meg. Az államtitkár leszögezte: az őszi búza esetében az ország ellátása biztosított, de jelentős lesz az export árualap is, várhatóan 2,1-2,3 millió tonna.

Czerván György szólt arról is, hogy a tőzsdei áraknál, a májusi-júniusi mélypontot követően lassú áremelkedés kezdődött, június végétől pedig erőteljesebb a növekedés. A mélypontokhoz képest a búza 10 százalékkal, a kukorica pedig mintegy 20 százalékkal drágult.

Július 27-én a legközelebbi lejáratokra vonatkozó tőzsdei jegyzések malmi búzánál tonnánként 51 000 forinton álltak, ez az ár egy évvel ezelőtt 50 500 forint volt. A takarmánybúzánál tonnánként 45 500 forinton (egy évvel ezelőtt 41 800 forint), míg a takarmánykukoricánál 46 800 forint volt a jegyzés, míg egy évvel ezelőtt 40 600 forint.

Az államtitkár elmondta: a kukoricánál a szakemberek most mintegy 6-7 millió tonna termésre számítanak, napraforgóból mintegy 1,5 millió tonna lehet az idei termés.

(MTI/FM Sajtóiroda)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tíz éve nem termett ilyen kevés gabona

Tíz éve nem termett ilyen kevés gabona

2022-ben az öt fő kalászos növényünk (búza, árpa, rozs, zab és tritikálé) betakarított mennyisége nem érte el a 6 millió tonnát, a termésátlag 4,4 ton...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!