2024. április 26. péntek Ervin

„Gondozd otthon” – megkezdődött a NAIK adománykampánya

Agro Napló
„Gondozd otthon” elnevezéssel indított adománykampányt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), aminek célja az önellátás egy formájának, a hobbi- és konyhakertészetnek a népszerűsítése – közölte a NAIK az Agro Naplóval.

Az akció nyitányaként május végén 15 ezer tő zöldségpalántát adományozott a kutatóhálózat a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Katolikus Karitásznak, továbbá Budafok-Tétény Önkormányzatának. Az adományozott palánták alapanyagát a Zöldségtermesztési Kutató Intézet  Zrt. (ZKI Zrt.) kifejezetten hazai körülményekhez nemesített vetőmagjai szolgáltatták, olyan magyar fajták, amelyek nemzetközileg is nagy elismerésnek örvendenek.

„A mezőgazdaság rengeteg potenciált rejt még magában, nemcsak a professzionális, azaz a piacra termelő szféra, hanem a magánemberek és a kertészkedő családok számára is. A „Gondozd otthon” akcióval fel szeretnénk hívni a figyelmet ezekre a lehetőségekre. Hiszen, ha van megfelelő vetőmag, jó minőségű palánta, föld és a körülményeket is biztosítani tudjuk, akkor saját magunk is termelhetünk otthon, akár a balkonon is egészséges zöldségeket. Mindehhez pedig kiváló hazai vetőmagok állnak a rendelkezésünkre ” - mondta az átadón Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója.

Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő szerint a megbízható forrásból származó hazai termékek iránti igény egyre inkább növekszik. Különösen az olyan időszakokban érezhető ennek jelentősége, mint a mostani járványhelyzet. Éppen ezért lényeges, hogy minden magyar ember keresse a kiváló minőségű, biztonságos, hazai élelmiszereket, amelyek egyébként magyar munkahelyek megmaradását és családok megélhetését is biztosítják. Hozzátette: amennyiben lehetőség van rá, mindenki maga is termessze a zöldségeket - akár csak egy kis konyhakertben -, hiszen így láthatja azt is, hogy mennyi gondoskodás kell azoknak a növényeknek, amik a gazdáktól kerülnek nap, mint nap az asztalra.

A „Gondozd otthon” kampány keretében 15 ezer tő paprika, paradicsom és uborka palánta jut el a rászoruló családokhoz és az idősotthonokba. A szemléletformáló akció része, hogy a szervezők hasznos tanácsokkal segítik a kertészkedőket.

A paprika, paradicsom és uborka palánták átadására ünnepélyes keretek között került sor a Budatétényi Rózsakertben. Az eseményen részt vett   Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója, Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő, Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármestere, Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, valamint Écsy Gábor, a Katolikus Karitász - Caritas Hungarica országos igazgatója. A „Gondozd otthon” kezdeményezés mellé állt Borbás Marcsi a gasztronómiából ismert médiaszemélység is, aki hasznos tanácsaival száll be a közösségi média kampányba. (Az eseményről készült videót ide kattintva tekinthetik meg az érdeklődők.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!