MENÜ

Gabonatermesztők szövetsége: az idei év kedvezett az őszi kalászosoknak

2015.09.17.

Az idei év kedvezett az őszi kalászos gabonák termesztésének - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Vancsura József a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett 2015-ös kalászos gabona termelésre vonatkozó adatokat kommentálva kiemelte: az elmúlt években, évtizedekben nem volt a mostanihoz hasonlóan magas őszi kalászos gabonatermés az országban. Ez az eredmény főként a kedvező időjárásnak köszönhető - tette hozzá.

A szakember ugyancsak fontos eredménynek tartja, hogy az idén a búza esetében visszaállt az a korábban jellemző arány, hogy a termés 70 százaléka étkezési és 30 százaléka takarmánybúza.

Hozzáfűzte: ezt azonban a piac jelenleg még nem ismeri el, ugyanis nagyon kicsi az árkülönbség a két minőség között, tonnánként mintegy 2800 forint. Fontos tény ugyanakkor, hogy a Kárpát-medencében elő lehet állítani 70 százalékos arányban étkezési búzát - jegyezte meg. Hogy a piacon mikor adnak majd 10-20 százalékkal többet az étkezési búzáért, azt még most nehéz lenne jósolni, de ez a tendencia a jövőben mindenképpen érvényesülni fog - vélte a GOSZ elnöke.

Az árakról Vancsura József elmondta: a termelők régi igénye, hogy a gabonaárak - mind az étkezési, mind a takarmány, mind pedig a javító minőség esetében - elérjék a tonnánkénti 50 ezer forintos szintet. Ez tenné lehetővé ugyanis a termelők számára, hogy beruházásaik megtérüljenek. "Most még nem tartunk itt" - fűzte hozzá. Utalt arra is, hogy a gabonaárakat Magyarországon a termelők lényegében nem tudják alakítani, mert azokat a világpiac szabja meg. A világpiacon pedig a gabonaárakat leginkább a nyersolaj ára határozza meg.

Magyarország a termésátlagokat tekintve nincs az unió élmezőnyében, de ez a kontinentális éghajlattal van összefüggésben - mondta a GOSZ elnöke.

Beszélt arról is: a hazai szakemberek között egyetértés van abban, hogy a magyar nemesítésű Pannon gabonára szükség van. Hosszú távon ugyanis ez az egyetlen olyan brand, amely piacot tud biztosítani a magyar gabonatermesztők számára. Ehhez azonban meg kell változtatni a jelenlegi termelési rendszert, hogy lehetővé váljon a nagy mennyiségű és egységes minőségű termesztés, valamint a folyamatos kínálat - mondta Vancsura József.

Forrás: MTI