Fontos az uniós támogatások szinten tartása

Agro Napló
Az uniós támogatások szinten tartása fontos a talajminőség és az erdők működésének fenntartásához – hívta fel a figyelmet a magyar agrárminiszter Helsinkiben, az uniós mezőgazdasági miniszterek informális találkozóján.
Fotó: AM

A szaktárca tájékoztatása szerint Nagy István közölte: a gazdák a talajok szénmegkötő-képességének új agrotechnikai eljárásokkal történő alkalmazásával és növekvő erdőtelepítésekkel tudnak hozzájárulni az éghajlati változások hatásainak csökkentéséhez, ehhez viszont nélkülözhetetlen az unió közös agrárpolitikájához (KAP) rendelt források szinten tartása.

Az Európai Unió tanácsának elnökségét ellátó Finnország meghívására az uniós mezőgazdasági miniszterek többek között a mezőgazdaság és a gazdálkodók klímapolitikában betöltött szerepéről cseréltek véleményt szeptember 24-én Helsinkiben. A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a talajok szénmegkötő-képességének javítása és ezzel összefüggésben az erdőtelepítés kiemelten fontos a fenntartható mezőgazdasági termelés megvalósításához.

A jó minőségű talajok nélkülözhetetlenek a mezőgazdasági termeléshez és ezen keresztül a világ egyre növekvő népességének egészséges élelmiszerekkel történő ellátásához. Emellett nagy mennyiségű szerves szenet képesek eltárolni, így közös érdek a talajok minőségének megóvása, amelyhez szükséges a gazdálkodók fokozottabb bevonása és ösztönzése a talajok szerves széntartalmának megőrzésében – hangsúlyozta a magyar tárcavezető.

Az éghajlatváltozás negatív hatásainak kivédésében a talajok mellett kiemelt szerepe van ez erdőknek is. Éppen ezért a magyar kormány elkötelezett a tekintetben, hogy Magyarország erdősültségét 22 százalékról 27 százalékra emelje. Ezt a célt szolgálja az országos fásítási program, amelyhez kapcsolódóan az Agrárminisztérium (AM) az idén a duplájára emelte az erdőtelepítéshez igényelhető jövedelempótló támogatások összegét, illetve megnövelte a támogatások igénybevételének időtartamát is.

Emellett az unió közös agrárpolitikájának is megfelelő ösztönzőket kell nyújtania a gazdák számára. Az állandó gyepterületek fenntartása, valamint a takarónövények alkalmazása fontos eszközök a talaj szénkészletének megőrzésében és a vidékfejlesztési politika is támogatja a fenntartható gazdálkodást elsősorban az agrár-környezetgazdálkodási és agrár-erdészeti intézkedéseken keresztül. A megfelelő támogatási eszközök azonban nem lehetnek hatékonyak megfelelő nagyságú uniós források nélkül. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a KAP-ra fordítható uniós források nagysága legalább a jelenlegi szinten maradjon meg a 2020 utáni időszakban is. Nem lehet többet kérni a gazdáktól úgy, hogy közben az unió csökkentené a támogatásokat – húzta alá Nagy István.

A találkozó alkalmával az uniós miniszterek fákat ültettek a dél-finnországi Nuuksio Nemzeti Parkban, és látogatást tettek a Haltia elnevezésű természetvédelmi bemutató központban – olvasható a tájékoztatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!