Folytatódik az agrár-géppark megújulása

Agro Napló
Az agrárium idei beruházásainak több mint felét a gépértékesítések és alkatrész-beszerzések adják. Bár a legtöbbet még mindig az erőgépek beszerzésére költötték a gazdálkodók az év első kilenc hónapjában, látványos a kertészetigép-eladások hatvan százalék feletti növekedése.

Az elmúlt időszakban tapasztalt felfutás után az idei harmadik negyedévben sem csökkent a mezőgazdasági gépek iránti kereslet a hazai piacon - írt a Magyar Idők. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint az első kilenc hónapban közel 130 milliárd forintot költöttek a gazdaságok új mezőgépekre, ami 13 százalékos növekedést jelent az előző és azonos időszakához viszonyítva.

Az alkatrészek forgalma is emelkedett, bár ennél jóval szerényebb mértékben. A 37 milliárd forintos bevétel négy százalékkal haladja meg a tavalyi szintet.

Az eladási adatokból jól látszik a vidékfejlesztési pályázatok hatása. Míg a 2020-ig szóló európai uniós ciklusban a szántóföldinövény-termesztők előtt kevesebb lehetőség áll nyitva, a kertészetek például jelentős támogatáshoz juthatnak a tervezett beruházások, gépbeszerzések finanszírozására.

Nem véletlen tehát, hogy ez utóbbi kategóriában ugrottak meg jelentősen az eladások, mint például a gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti kereslet, ezekből 63 százalékkal nőttek az eladások.

A statisztika szerint a gépberuházások értékének jelentős részét, mintegy 56 százalékát továbbra is az erőgépek tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 33 százalékos, a gabonakombájnok 14 százalékos arányt képviseltek.

A traktorok iránti kereslet töretlennek látszik, a kerekes erőgépek forgalma 15 százalékkal nőtt, így összesen 2227 traktor talált gazdára az említett időszakban. Az eladások ugyanakkor a nagy teljesítményű traktorok helyett a kisebb, univerzális gépekre korlátozódnak.

Míg a korábbi években a termelők nagy számban vásároltak gabonakombájnokat, az idén már visszaesést mutattak a forgalmi adatok. Az erőgéptípusból 11 százalékkal kevesebb talált gazdára, mint egy évvel korábban. Az arató-cséplő gépek forgalma is visszaesett, a tavalyi 261 helyett az idei első kilenc hónapban csupán 232 darabot adtak el a kereskedők.

Emellett 109 kukorica-, illetve 186 napraforgó-betakarító adapter is vevőre talált idén szep­temberig, amely 26, illetve négyszázalékos csökkenést mutatott. Bálázógépekből ugyanakkor jelentősen, 66 százalékkal nőtt a kereslet.

A vetőgépekből hét százalékkal csökkent az eladás, a tápanyag-kijuttató gépek forgalma nem változott, míg a növényvédelemre használt eszközökből 38 százalékkal vásároltak többet a 2018 első három negyedévében a termelők, mint egy évvel korábban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!