MENÜ

Folyamatosan bővülnek a generációváltást segítő intézkedések

Agro Napló 2021.10.13.

A jelenlegi támogatási rendszer elismeri a fiatal gazdákat és ösztönzi az elindulásukat, ezzel párhuzamosan zajlik a közös agrárpolitika (KAP) 2023 utáni tervezése, ami különböző támogatáspolitikai eszközökkel és várhatóan újabb elemekkel segíti majd a hazai agráriumot – jelentette ki előadásában az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) generációváltásról szóló konferenciáján.

Fotó: Vermes Tibor

 

Feldman Zsolt az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) megrendezett szakmai eseményen kitért arra – tájékoztatta lapunkat a szaktárca –, hogy a 2014-2020-ig tartó támogatási ciklus is komoly eredményeket hozott, a fiatal gazdálkodók kiemelt kedvezményezettjei a területalapú támogatásoknak. A maximum 40 éves gazdálkodók 90 hektárig az alaptámogatáson felül 23 ezer forintot kaptak hektáronként. Ennek köszönhetően jelenleg 9 ezer fiatal gazda együttesen 145 ezer hektár után tudja igénybe venni ezt a támogatást.

Az államtitkár emellett kiemelte: a fiatal gazdálkodók számára ezen felül a juttatás intenzitásában is nyújtanak a normál támogatási mértéken felül egy 10 százalékponttal magasabb támogatást fejlesztéseikhez, amelynek segítségével az elmúlt időszakban ezer gazda valósított meg különböző beruházásokat és fejlesztéseket összesen mintegy 60 milliárd forint értékben.

A 2023-2027 közötti finanszírozási ciklus stratégiai tervezése zajlik, a rendelkezésre álló források legalább 3 százalékát a fiatal gazdálkodók kapják majd – mondta el Feldman Zsolt, hozzátéve: az első pillér, vagyis a területalapú támogatások esetében nem várható változás, míg a második pillérben lesznek majd új lehetőségek. A jövőbeni célok közül az államtitkár kiemelte, hogy a jelenleg előkészítés alatt álló gazdaságátadásról szóló szabályozási csomag egyszerűbbé teszi a folyamatot. Emellett új támogatásokkal is ösztönzi majd a gazdaság átadását a fiatalabb és az idősebb generáció között – tartalmazza az összefoglaló.