MENÜ

Folyamatos egyeztetés a sikeres gazdaságátadás titka

2019.05.03.

Az agráriumbeli generációváltáshoz ugyan szükségesek a gátló jogi és egyéb akadályok lebontása, ám a jelen keretek között is kivitelezhető az átadás-átvétel, ha van rá szándék, akarat és fogadókészség. Na meg sok kommunikáció.

 

Az idei Pápai Agrárexpo fókuszában a magyar agrárium egyik jelentős problémája, a generációváltás volt, a témával foglalkozott a Nyugat-magyarországi Agrárfórumon is. Hogy mennyire akut gond ezt, azt Weisz Miklós, az AGRYA-Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége társelnöke néhány számadattal jelezte: mint mondta, a hazai gazdálkodók átlagéletkora 54-55 év, míg az agráriumban tevékenykedők csupán 6 százaléka 35 év alatti.

A szervezet – mint megemlítette – végzett egy felmérést, arra volt kíváncsi, hogy a fiatalabb korosztály miben látja a zökkenőmentes családi gazdaság és/vagy vállalkozás átadás-átvételének nehézségeit, és fontossági sorrendben a következőket nevezte meg a megkérdezettek többsége:

  1. a hatósági engedélyek módosítási nehézségei,
  2. a gazdaság eszközeinek (földek, gépek) átadása, átírása,
  3. a pályázatok, támogatások átadásának-átvállalásának kérdései,
  4. adózási, illetékfizetési kérdések,
  5. üzleti partnerkör (beszállítók, vevők, finanszírozók) kezelése,
  6. az átadók túlzottan ragaszkodnak az irányításhoz, nincs valós szándék a döntési felelősség átadására,
  7. a családi vagyon megosztása (pl. testvérekkel),
  8. nem beszélnek róla eleget, nem készülnek rá tudatosan,
  9. a jó példák hiánya,
  10. az átvevő felkészületlensége.

Az nem kellően gördülékeny átörökítésnek pedig hosszú távú káros következményei lehetnek: hatással van a birtokkoncentrációra, a foglalkoztatásra, a beruházások volumenére, a hitelfelvételre, és az elhúzódó döntések miatt szükséges fejlesztések maradhatnak el. A probléma áthidalására készítette el még tavaly az AGRYA a „Nemzeti minimum az agrár-nemzedékváltásért” című programcsomagját, aminek megvalósítása már elindult. A szövetség és a fiatal gazdálkodóvá válók jelzését „vette” az agártárca is, hiszen mint az expo megnyitóján elhangzott, a tárca őszre olyan szakpolitikai programot készít elő, amely áttekinti a generációváltást akadályozó tényezőket és azokra megoldásokat is kínál.

Azt nem tudni, hogy ebben mi lesz, de az elnöki előadást követő panelbeszélgetésen Mezei Dávid, a Takarék Csoport uniós agrártámogatási igazgatója a tudatos felkészülést/felkészítést nevezte a kulcskérdésnek. És ezt egy olaszországi példával igazolta. Ott ugyanis hagyomány, hogy az egyes családi tulajdonú mezőgazdasági vállalkozások egyik üzletágát megkapja a kiszemelt utód, hogy egyfelől megismerje a gazdálkodás rejtelmeit, másfelől bebizonyítsa rátermettségét, hogy tudja-e önállóan az adott területet vezetni.

A tudatossághoz pedig Némethné Bujdosó Barbara, az EuroChem Agro Hungary Kft. marketing- és termékmenedzsere szerint az kell, hogy a családokon belül legyen a generációváltásra irányuló kommunikáció. Tapasztalata szerint ez főleg akkor problémás, ha három, más-más elképzelésekkel rendelkező generáció él vagy dolgozik együtt.

– Bölcs szülőnek kell annak lennie, aki ezt a folyamatot végigviszi, mentorálja – jegyezte meg Dobosi Győző, a Dobosi Pincészet tulajdonosa. És mint hozzátette, náluk ez működött, az édesapja tudatosan és sokat egyeztetve, beszélve készítette elő az átadást, ő pedig szintén kedvet és elhivatottságot is érzett a folytatásra.

Az unió is támogatja a fiatalok hitelfelvételét

Az Európai Bizottság az Európai Befektetési Bankkal (EIB) közösen 1 milliárd eurós hitelprogramot indított útjára az EU-s országokban tevékenykedő fiatal gazdálkodók számára. A lépést Phil Hogan, az Európai Bizottság agrárbiztosa és Andrew McDowell, az EIB alelnöke jelentette be.

Az EB adatai szerint 2017-ben a bankokhoz a fiatal gazdák által benyújtott hitelkérelmek 27 százalékát utasították el az EU-ban, míg más gazdálkodók esetében 9 százalék volt az arány. Hogan elmondta, hogy az EU-ban a mezőgazdasági tevékenységet folytatók körében 11 százalék a 40 év alattiak aránya, így a fiatal gazdák támogatása mind az Európai Bizottság, mind pedig a 2020 utáni időszakra vonatkozó közös agrárpolitika számára prioritást élvez. (Forrás: agriland.ie)