MENÜ

Folyamatos a vírushelyzethez kapcsolódó átmeneti támogatások kifizetése

Agro Napló 2020.10.12.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból a szaktárca a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások részére 13 jogcímen átmeneti támogatás igénybevételét tette lehetővé, a kifizetések zökkenőmentesen zajlanak – közölte az Agrárminisztérium (AM) lapunkkal.

 

A támogatási kérelmeket a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) lehetett benyújtani júliusban és augusztusban. Ez év október elejéig a 13 jogcímből 8 esetében az államkincstár már megkezdte a kifizetéseket. Eddig a mintegy 27 ezer kérelem alapján körülbelül 14,4 milliárd forint támogatást hagytak jóvá.

Négy támogatási jogcímnél az igények meghaladták a keretösszeget. Ezért a minisztérium szeptember végén döntött a felhasználható keretek megemeléséről annak érdekben, hogy valamennyi jogos igény támogatható legyen.

A keretemelést követően az államkincstár október első hetében így további két – a halgazdálkodási tevékenységet végző gazdálkodókat, és a sertéstartókat érintő – jogcímen tudta megkezdeni a támogatások kifizetését 3,3 milliárd forint átutalásával – tette közzé az AM.