Fókuszban Tolna megye – 3. rész: ipar, építőipar, lakás

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A negyvennyolcadik rész fókuszában Tolna megye iparának, építőiparának és lakáspiacának helyzete áll.

Ipar

  • A Tolna megyei székhelyű, legalább 50 fős ipari vállalkozások 2016. I. félévben 196,5 milliárd forint termelési értéket állítottak elő, volumenében 12%-kal többet, mint egy évvel korábban. A bővüléshez a hazai és a külső kereslet élénkülése is hozzájárult. A nettó árbevétel 62%-át adó belföldi eladások volumene 8,3, a 38%-ot képviselő exporteladásoké 18%-kal nőtt.
  • Az ipari ágak közül a kibocsátás 54%-át biztosító feldolgozóiparban 15, a 46%-át adó energiaszektorban 8,4%-kal bővült a termelés volumene.
  • 2016 első hat hónapjában a feldolgozóipari alágak kibocsátása, egy kivétellel, nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A három legjelentősebb gazdasági súlyt képviselő ágazat közül az élelmiszeriparban 12%, a villamos berendezés gyártásban és a textiliparban 20%-ot meghaladó volt a volumennövekedés.

Építőipar

  • 2016. I. félévben a legalább 5 főt foglalkoztató Tolna megyei székhelyű építőipari szervezetek termelési értéke 8,4 milliárd forintot tett ki, összehasonlító áron számítva az előző év azonos időszakinak kevesebb mint hattizedét. (Országosan ebben a körben 30%-os volt a visszaesés.)
  • Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének volumene 29, az egyéb építményeké 52%-kal esett vissza a 2015. I. félévihez képest.
  • A január–júniusban kötött új szerződések volumene 46%-kal, az építőipari vállalkozások június végi szerződésállománya 65%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A június végén fennálló 1,6 milliárd forint értékű megrendelés állomány nagyobbik hányada (57%-a) épületek, kisebb része (43%) egyéb építmények kivitelezésére vonatkozott.

Lakás

  • Az I. félévben 17 új lakásra adtak ki használatbavételi engedélyt a megyei hatóságok. Ez a 2015. január–júniusinak a 68%-át jelentette, országosan 11%-os bővülést regisztráltak.
  • Az újonnan épített lakások tízezer lakosra jutó száma (0,8) a megyék rangsorában a hatodik legalacsonyabb volt Észak-Magyarország megyéi, valamin Jász-Nagykun-Szolnok és Békés után.
  • Tolnában a lakások mindegyikét a lakosság építtette saját használatra. Országosan az új lakások 46%-át természetes személyek, 54%-át vállalkozások finanszírozták.
  • A lakosság által építtetett lakások átlagos alapterülete 14 m2-rel, 138 m2-re csökkent 2015. I. félévhez képest.
  • 2016 első hat hónapjában a 300 m2 alatti lakóépületek építésére benyújtott bejelentések és a kiadott lakásépítési engedélyek együttes száma (78) 2,7-szerese volt az egy évvel korábbinak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!