2024. április 20. szombat Tivadar

Fókuszban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – 1. rész: demográfia, munkaerőpiac

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A negyvenharmadik rész fókuszában Szabolcs-Szatmár-Bereg megye demográfiai helyzete és munkaerőpiaca áll.

Demográfia

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakónépessége 2016. január 1-jén 563,1 ezer fő volt, 700 fővel több, mint egy évvel korábban. A bővülés forrását a nemzetközi vándorlás jelentette.
  • Előzetes adatok szerint 2016 I. félévében 2955 élveszületés történt, 4,7%-kal több,mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma (3350) 8,6%-kal mérséklődött. A természetes fogyás lassult, a születések és halálozások egyenlege 395 fővel csökkentette a megye lakónépességét.
  • 2016 I. félévében ezer élveszületésre 7,4 csecsemőhalálozás jutott, országosan 4,3.
  • A házasságkötési kedv élénkülése tovább folytatódott. 2016 I. félévében 1303 házasságkötés történt, 39%-kal több, mint az előző év azonos időszakában.

Munkaerőpiac

Gazdasági aktivitás

  • A KSH 15–74 éves népesség körében végzett felmérése alapján Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2016 II. negyedévében foglalkoztatottként 228 ezren, munkanélküliként 32 ezren voltak jelen a munkaerőpiacon, a gazdaságilag inaktívak száma 171 ezer fő volt.
  • A foglalkoztatottak száma (9100 fővel) tovább emelkedett, a munkanélkülieké (200 fővel) mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A gazdaságilag inaktívak száma 7400 fővel csökkent.
  • A foglalkoztatási arány 52,8%-ra javult, a munkanélküliségi ráta 12,5%-ra mérséklődött. A foglalkoztatási arány az országosnál 5,0 százalékponttal alacsonyabb, a munkanélküliségi ráta 7,4 százalékponttal magasabb volt.

Keresetek

  • 2016 I. félévében a megyei székhelyű legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 129 ezren álltak alkalmazásban, 7,1%-kal többen, mint az előző év azonos időszakában.
  • A versenyszférában 3,3%-kal, a költségvetési szerveknél – a közfoglalkoztatással összefüggésben – 9,6%-kal bővült az alkalmazottak száma. A létszámnövekedés a fizikai és a szellemi foglalkozásúakat egyaránt érintette.
  • A nemzetgazdasági ágak közül legnagyobb ütemben, 19%-kal a közfoglalkoztatottak jelentős hányadát is alkalmazó egészségügyi szolgáltatás létszáma bővült.
  • A havi bruttó átlagkereset 3,5%-kal, az adókedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset 5,1%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 175 ezer forint volt, ami alapján családi adókedvezmények nélkül 116 ezer forint havi nettó kereseti átlag számítható. A versenyszférában alkalmazásban állók keresetnövekedési üteme (7,0%) magasabb volt a költségvetési szerveknél dolgozókénál (3,9%).

Nyilvántartott álláskeresők

  • A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint a 2016. júniusi zárónapon 31 ezer álláskeresőt tartottak nyilván a megyében, az egy évvel korábbinál 19%-kal kevesebbet.
  • Pályakezdő 18%-uk, 25 éven aluli 23%-uk volt. Az álláskeresők többségét (54%-át) a férfiak adták. A nyilvántartott álláskeresők 48%-a legfeljebb általános iskolai, 49%-a középfokú, 3,4%-a felsőfokú végzettségű volt. Tartósan – egy évet meghaladóan – 23%-uk nem tudott elhelyezkedni.
  • Szociális ellátásban 39%-uk, álláskeresési támogatásban – járadékban vagy segélyben – 9,7%-uk részesült.
  • A bejelentett betöltetlen álláshelyek száma 8200-ra, az előző évi csaknem kétszeresére emelkedett. Egy álláshelyre 4 álláskereső jutott, az előző évi 9-cel szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!