2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Fókuszban Somogy megye – 1. rész: demográfia, munkaerőpiac

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A negyvenedik rész fókuszában Somogy megye demográfiai helyzete és munkaerőpiaca áll.

Demográfia

  • A végleges adatok alapján Somogy megye lakónépessége 2016. január 1-jén 309 115 fő volt, 1,0%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál.
  • 2016 első félévében mind az élveszületések, mind a halálozások száma az országos átlagot meghaladóan csökkent Somogyban. Az előzetes adatok szerint 1259 gyermek született és 2204 fő halálozott el. Az élveszületések száma 3,3%-kal, a halálozásoké 11%-kal volt kevesebb az előző év azonos időszakinál. A születések száma kisebb mértékben esett vissza, mint a halálozásoké, így a természetes fogyás a bázisidőszaki 1171-ről 945 főre mérséklődött, ami 19%-os csökkenést jelent.
  • Az időszak folyamán az egy éven aluliak közül– a 2015. év hasonló időszakával megegyező számban – összesen heten vesztették életüket. Ezer élveszületésre 5,6 csecsemőhalálozás jutott, ami továbbra is kedvezőtlenebb az országos átlagnál (4,3 ezrelék).
  • A házasságkötések számának több éve tartó emelkedése az év során tovább folytatódott. 2016. június végéig 687 házasságot anyakönyveztek a megyében, 24%-kal többet, mint egy évvel korábban.

Munkaerőpiac

Gazdasági aktivitás

  • A munkaerő-felmérés 15–74 éves népességre vonatkozó adatai alapján 2016 II. negyedévében 124,5 ezer fő minősült foglalkoztatottnak Somogyban, mintegy négyezer fővel (3,7%-kal) több, mint az előző év azonos időszakában. A növekedés következtében a foglalkoztatási arány 2,2 százalékponttal, 52,7%-ra emelkedett. A ráta országos átlagának változása is hasonlóan alakult, így Somogy nem tudott javítani a megyék között elfoglalt pozícióján, a rangsor utolsó előtti helyén állt.
  • A munkanélküliek száma 18%-kal, 7,5 ezer főre csökkent. A munkanélküliségi ráta 1,4 százalékponttal, 5,7%-ra mérséklődött. A megye mutatója 0,6 százalékponttal bizonyult kedvezőtlenebbnek az országos átlagnál.
  • A vizsgált korcsoporton belül 104,4 ezer személyt soroltak a gazdaságilag inaktívak közé, 4,0%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az inaktívak aránya 1,5 százalékponttal, 44,1%-ra mérséklődött.

Keresetek

  • Az évközi intézményi statisztikai adatgyűjtés alapján a somogyi székhelyű, legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 74 400 fő állt alkalmazásban, 5,9%-kal több, mint egy évvel korábban. (Országos átlagban ennél kisebb mértékű, 3,5%-os bővülés történt.) A megyei létszám emelkedéséhez a humán-egészségügyi, szociális ellátás (15%) és a feldolgozóipar (6,6%) gazdasági ágak járultak hozzá a legnagyobb mértékben.
  • Az alkalmazottak havi bruttó átlagkeresete 3,5%-kal, 208 500 forintra növekedett. Az országban átlagosan 6,0%-os emelkedés történt, így Somogy lemaradása a hazai bruttó kereseti átlagtól 49 ezer forintra nőtt.
  • A családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 5,0%-kal, 138 700 forintra emelkedett. Az ezer fő felett foglalkoztató gazdasági ágak közül a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosításban emelkedett a legnagyobb mértékben (15%-kal) a nettó kereset, továbbá a kereskedelem, gépjárműjavítás és a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat ágakban egyaránt 12%-kal.

Nyilvántartott álláskeresők

  • A Nemzetgazdasági Minisztérium nyilvántartásában a 2016. júniusi zárónapon 13 252 Somogy megyei álláskereső szerepelt, ötödével kevesebb, mint egy évvel korábban. Az ország más területein is hasonlóan nagymértékű csökkenést tapasztaltak.
  • A nyilvántartás időtartama alapján a 7–12 hónapja regisztráltak száma csökkent leginkább, mintegy harmadával. A teljes állományban a legfeljebb három hónapja nyilvántartottak szerepeltek a legnagyobb arányban (32%).
  • A pályakezdők 13%-os, a 25 év alattiak 17%-os részarányt képviseltek az állásnélküliek között.
  • Az álláskeresési ellátások közül álláskeresési járadékban 1071-en részesültek, a juttatás átlagos havi összege 78 ezer forint volt. Szociális ellátás jellegű kifizetéseket (rendszeres szociális segélyt és foglalkoztatást helyettesítő támogatást) 5181 fő kapott.
  • A júniusi zárónapon 1570 álláshely volt betöltetlen, harmadával több, mint egy évvel korábban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!