2024. április 19. péntek Emma

Fókuszban Komárom-Esztergom megye – 1. rész: demográfia, munkaerőpiac

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A harmincegyedik rész fókuszában Komárom-Esztergom megye demográfiai helyzete és munkaerőpiaca áll.

Demográfia

  • Az előzetes adatok szerint 2016 első félévében Komárom-Esztergom megyében a születések és a halálozások száma is csökkent. 21-gyel kevesebb, 1331 gyermek született, ugyanakkor a halálozások száma jóval nagyobb mértékben, 17%-kal csökkent, 1955 személy hunyt el az év első hat hónapjában.
  • A születések és halálozások egyenlegeként 624 fővel csökkent a megye népessége, a természetes fogyás mértéke csupán kétharmada az egy évvel korábbinak.
  • A megyében 11%-kal több, 721 pár kötött házasságot.

Munkaerőpiac

Gazdasági aktivitás

  • A KSH munkaerő-felmérése alapján 2016 második negyedévében Komárom-Esztergom megyében az aktivitási arány 61,3% volt. A gazdaságilag aktív népesség 141,3 főt tett ki, számuk mintegy 900-zal kevesebb, mint előző év azonos időszakában. Ezen belül a foglalkoztatottaké 1,7 ezer fővel nőtt, a munkanélkülieké 2,6 ezerrel csökkent.
  • A munkanélküliségi ráta 2,8%, a foglalkoztatási ráta 59,6 % volt.
  • A megye munkaerő-piaci mutatói lényegesen kedvezőbben alakultak ezen időszak alatt, mint az országos átlag: az aktivitási arány Budapest után a 4. lett a megyei rangsorban, a foglalkoztatási ráta csak a fővárosban, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében ért el magasabb értéket, a munkanélküliségi ráta pedig egyedül Győr-Moson-Sopron megyében volt alacsonyabb.

Keresetek

  • 2016 első félévében a Komárom-Esztergom megyei székhelyű legalább 5 fős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a nonprofit szervezeteknél átlagosan 85 ezren álltak alkalmazásban, 4,5%-kal többen, mint az előző évben. A versenyszférában és a költségvetési szervezeteknél is többen dolgoztak, mint egy évvel korábban.
  • Valamennyi nagy foglalkoztató ágban bővült a létszám, legnagyobb ütemben (10%-ot meghaladó mértékben) a kereskedelemben és az egészségügyben. Az alkalmazásban állók felének munkát adó iparban 1800 fős volt a létszámnövekedés.
  • A havi bruttó átlagkereset (253 ezer forint) az országos átlagot meghaladó mértékben, 6,8%-kal nőtt. A megyei bruttó átlagkereset a fővároson kívül csak Győr-Moson-Sopron megyében volt magasabb. A kereseten felüli, egyéb munkajövedelmek az összes jövedelemnek átlagosan 5,2%-át képezték, összegük megközelítette a havi 14 ezer forintot. A havi nettó átlagkereset 168 ezer forintot tett ki, ezen belül a fizikai munkakörben foglalkoztatottak 134, a szellemi foglalkozásúak 227 ezer forintot vittek haza átlagosan.

Nyilvántartott álláskeresők

  • A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint Komárom-Esztergom megyében 2016 első félévének zárónapján 5491 fő álláskeresőt regisztráltak, 28%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az álláskeresők száma minden megyében csökkent, mértéke Bács-Kiskun után Komárom-Esztergomban volt a legjelentősebb.
  • A nyilvántartásba vett álláskeresők 8,1%-a pályakezdő, számuk 29%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.
  • Az állást keresők 35%-a legfeljebb általános iskolai, hattizedük középfokú, 6,3%-uk felsőfokú végzettséggel rendelkezett. Az álláskeresők 45%-a három hónapon belül, negyedük egy éven túl regisztráltatta magát.
  • A bejelentett üres álláshelyek száma az időszak végén 1820 volt, ami 11%-os növekedés előző év azonos időszakához viszonyítva. Az elhelyezkedési esélyek javultak a megyében: az előző évi 5 helyett, 3-an pályázhattak egy álláshelyre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!