2024. április 27. szombat Zita

FM: az előre hozott és a többlettámogatások segíthetnek a gazdák likviditási helyzetén

Agro Napló
A magyar  tejtermelők a tervezetten felül mintegy 4 milliárd forint többlettámogatást kapnak az idén a kialakult válsághelyzet miatt, emellett a területalapú támogatások előre hozott kifizetése is átmenetileg segíthet a gazdák likviditási helyzetén - hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint csütörtökön, a Közös Agrárpolitikáról szóló szakmai konferencián a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK).

Czerván György ismertette, hogy a hazai termelők az Európai Unió (EU) válságalapjából a pénzügyi visszatérítés keretében csaknem 8,4 milliárd forintot kapnak vissza október 15-ig. 

Ebből az összegből a tejtermelők a mezőgazdasági területeik, valamint a 2014-ben működő különleges tejtámogatás révén a teljes keret 13,3 százalékára, azaz csaknem 1,12 milliárd forintra jogosultak. 

Ehhez jön még az EU tejpiaci válsághelyzet kezelésére fordítható 420 millió eurós forrás, amelyből Magyarország 9,51 millió eurót, mintegy 2,9 milliárd forintot tud kifizetni célzott támogatásként a tejtermelőknek - emelte ki az államtitkár. 

Agrárdiplomáciai siker, hogy bár Magyarország az unió tejtermelésének csak 1,15 százalékát adja, a keretből több mint 2,5 százalékot kapott meg - hangsúlyozta Czerván György az FM közleménye szerint. 

Szintén jelentős eredmény, hogy magyar kezdeményezésre a Bizottság felemelte az előlegfizetés mértékét, így a közvetlen kifizetések 70 százalékát lehet folyósítani október 16-ától, kiemelten az alaptámogatás, a zöldítési komponens, a tejhasznú tehén és a juh esetében - mondta el az államtitkár. 

Czerván György arról is beszélt, hogy az előzetes adatok alapján az idén összesen mintegy 174 ezer gazdálkodó igényelt SAPS támogatást, csaknem 5 millió hektárra. Az alaptámogatás várhatóan mintegy 220 euró, megközelítőleg 70 ezer forint lesz; ezt kiegészítve a fiatal gazdálkodók még mintegy 20 ezer forintnyi támogatásra lesznek jogosultak. 

Az államtitkár kifejtette, hogy a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerben az FM az Agrár Széchenyi Kártya, valamint az MFB Agrár, illetve TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogramot teljes mértékben kamat- és költségmentessé teszi a jégesővel sújtott településen gazdálkodó termelőknek - közölte a tárca.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!