MENÜ

Figyelem! Van mód a megnövekedett építési költségek elszámolására a pályázatoknál

Agro Napló 2022.03.23.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számos gazdálkodói visszajelzést kapott, hogy a folyamatban lévő beruházások megvalósulása a magas árszínvonal mellett gazdaságilag rendkívül kockázatossá vált. 

 

Ezen káros hatások mérséklését célozva a NAK javaslatot fogalmazott meg az agrár szaktárca felé, amelyben kérte a megnövekedett építési költségek elszámolásának engedélyezését a hatályos Építési Normagyűjteményben (ÉNGY) szereplő referenciaárak mértékéig. A kamara javaslata nyomán – a módosított 272/2014. (XI. 5.) kormányrendelet alapján – lehetőség nyílt az építési költségnövekményeket elszámolni – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

Eszerint a Vidékfejlesztési Programban támogatott, 2020. január 1-jét követően benyújtott, építésekre irányuló támogatási jogviszony esetén van lehetőség többlet támogatás igénybevételére. Az igényt változásbejelentési kérelem keretében lehet benyújtani, egy alkalommal, legkésőbb az első építésre irányuló kifizetési igénylésig. A támogatás legfeljebb a változásbejelentés benyújtásakor alkalmazandó ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított, az építési tételre jutó támogatás összegéig növelhető. Az igényelhető támogatás nem lehet kevesebb, mint a támogatási kérelem benyújtásakor alkalmazandó ÉNGY-ben meghatározott referenciaárak alapján számított támogatás 5%-a, de legalább 5 millió forint.

További részletes információkkal a kamara az [email protected] e-mail címen áll az érintettek rendelkezésére.

 

(Forrás: NAK)