MENÜ

Figyelem! 2024-től szigorodnak a gazdálkodók számára a területalapú támogatások szabályai

Agro Napló 2023.09.25.

Az Európai Bizottság 2024-ben már nem teszi lehetővé, hogy mentességet kapjanak a gazdálkodók a területalapú támogatásokhoz betartandó, a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének szabályai alól.

 

A gyakorlatban tehát jövőre életbe lépnek a jóváhagyott magyar KAP Stratégiai Tervben foglaltak szerinti, de az idei évben még nem alkalmazott uniós elvárások a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) előírásai szerint. A 2023. évi Egységes Kérelem benyújtás előtti tájékoztatási kampányban, a kiadványokban és tájékoztató anyagokban már mindenki számára részletesen megismerhetővé váltak ezek az alapvető szabályok – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

A kapcsolódó mellékletben ismételten összefoglalta az Agrárminisztérium a 7. és 8. sz. HMKÁ-előírásokat, azaz a vetésváltási és parlag-szabályok legfontosabb szakmai tudnivalóit. A tárca ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a technikai részletszabályokkal kapcsolatosan az Egységes Kérelem benyújtására, valamint az egyes támogatási formákhoz kapcsolódó feltételrendszerekre mindenkor a hatályos jogszabályok az irányadók.

 

(Forrás: Agrárminisztérium)