2024. április 20. szombat Tivadar

FAO: Együtt kell cselekedni az élelmezésbiztonság fenntartásáért!

Agro Napló
Európa és Közép-Ázsia országai – köztük Magyarország – elkötelezték magukat az élelmiszertermelés, -ellátás és -kereskedelem védelme mellett, még háború idején is.

Több napon keresztül Eurázsia több mint 50 országa a lengyelországi Lodz-ban tanácskozott az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szervezésében létrejött Európai Regionális Konferencia keretében az ezen célokhoz vezető útról.

A rekord részvétellel zajlott konferencia semleges platformként lehetőséget adott – az ukrán háború által súlyosan érintett – élelmezésügy és mezőgazdaság kihívásainak megvitatására – értesült a FAO közleményéből az Agro Napló.

„Sürgősen kezelni kell az Ukrajnában zajló háború hatásait a globális élelmezésre, elkerülve a helyzet eszkalálódását – a világ élelmezésbiztonsága múlik ezen” – üzente a FAO főigazgatója, Csü Tung-jü, a nevében elhangzott záróbeszédben. Ez csak akkor lehetséges, ha „együtt, koordinálva cselekszünk, a FAO segítségével és tanácsai mentén, beleértve a regionális konferencia záródokumentumát.”

A konferencián szó volt a járvány és a háború szociális és gazdasági következményeiről (a Regionális Konferencia határozata megerősítette a FAO Tanács korábbi döntését); az alapvető élelmiszerek, növényi olajok, műtrágyák és egyéb mezőgazdasági inputok drágulásáról; az élelmiszerek kereskedelméről; a klímaváltozásról és hatásairól; az agrárium zöldítéséről; és a hiányos táplálkozásról és egészségtelen étrendről.

„Az agrárélelmezési rendszerek hatékony, befogadó, ellenálló és fenntartható átalakításához politikai elkötelezettségre és vezetésre van szükség, de leginkább a béke megteremtésére” – tette hozzá a főigazgató.

A regionális konferenciák kulcsfontosságúak a FAO hatékony munkájának érdekében és a Szervezet prioritásainak meghatározásában a következő két évre. A konferencia záródokumentumát a júniusi FAO Tanácson is bemutatják.

(Forrás: FAO)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!