Ezeket az adatokat kell benyújtani a mezőgazdasági krízisbiztosításhoz

Agro Napló
Megjelent a Magyar Államkincstár 35/2022. IV. 29. számú közleménye a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszerben május hónapban teljesítendő adatszolgáltatásról és kompenzációs kérelem benyújtásáról.

A mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer működésének részletes szabályairól szóló 68/2020. (XII. 23.) AM rendelet alapján a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszerhez önkéntesen csatlakozott mezőgazdasági termelő a csatlakozási kérelem benyújtásával egyidejűleg nyilatkozatban vállalta, hogy a Rendeletben foglalt adatszolgáltatási kötelezettségét határidőben teljesíti.

Ezeknek megfelelően első alkalommal a csatlakozási kérelem benyújtásának évében, majd azt követően évente a mezőgazdasági termelőnek adott tárgyév május 2-ától május 31-éig a tárgyévet megelőző év tekintetében meg kell adnia az éves átlagos állatállományi létszámra vonatkozó adatokat, a mezőgazdasági jövedelmi adatokat, valamint a készletnyilvántartás adatait – értesült Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

A 2021. évre vonatkozó májusi adatszolgáltatást egyaránt teljesítenie kell a 2022 februárjában csatlakozási kérelmet benyújtott mezőgazdasági termelőknek, valamint a már 2021. évben csatlakozott és tagsági jogviszonyt szerzett mezőgazdasági termelőknek is, tekintettel arra, hogy a csatlakozási kérelem részeként nyilatkozatban vállalták az adatszolgáltatási kötelezettségek határidőben történő teljesítését.

A krízisbiztosítási rendszerben tagsági jogviszonnyal rendelkező mezőgazdasági termelő a csatlakozás évét követő év május 2-ától május 31-éig krízisbiztosítási kompenzációs kérelmet nyújthat be a Kincstárhoz. Ennek megfelelően az idei évben a 2021. évben tagsági jogviszonyt szerzett mezőgazdasági termelők nyújthatnak be kompenzációs kérelmet a májusi adatszolgáltatás részeként. A 2022 februárjában csatlakozási kérelmet benyújtó ügyfelek első alkalommal majd 2023 májusában nyújthatnak be kompenzációs kérelmet a 2022. évre vonatkozóan.

A Magyar Államkincstár 35/2022. IV. 29. számú közleménye ide kattintva érhető el.

 

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!