MENÜ

Európában sem lefutott még a génszerkesztés megítélése

2019.02.18.

Az EU-választás jó alkalom arra, hogy újragondoljuk a génszerkesztés ügyét – vélekedik az unió agrárbiztosa.

 

Phil Hogan európai agrárbiztos jó alkalomnak látja a 2019-es uniós választásokat arra is, hogy korábbi - esetleg téves - döntéseit felülvizsgálja az újonnan felálló intézményrendszer. Tavaly októberben már 85 kutatóintézet és tudós figyelmeztetett rá: az új nemesítési technikák tiltása nem jó ötlet - olvasható az Infostart.hu-n.

Az uniós agrárbiztos egy sajtóeseményen a következőket mondta: "Úgy gondolom, hogy 2019 lehetőséget ad arra, hogy mindent újra áttekintsünk, és kiderítsük, mi a kormányok hivatalos álláspontja azzal kapcsolatban, hogy elfogadjuk-e döntéseink alapjaként a tudományos eredményeket, vagy sem."

2018 júliusában az Európai Bíróság úgy ítélte meg, hogy a mutagenezissel létrehozott új növények a géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) körébe tartoznak, vagyis száműzendők Európából.

Az új nemesítési eljárások körébe számos technika tartozik, ilyen a precízen kivitelezett génszerkesztés is, más néven precíziós nemesítés.

Segítségével célzottan beilleszthetőek a genomba olyan képességek, amelyek segítségével szárazságtűrőbbé vagy betegségekkel szemben ellenállóbbá tehető az adott élőlény.  A korábbi döntés azonban minden új nemesítési eljárást elítél.