Európa-szerte kisebb hagymatermés várható

Agro Napló
Az idei nyár próbára tette a zöldségtermesztők szakértelmét és felkészültségét, de ennek ellenére az átlagosnál kisebb termés várható nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unióban is.

Vöröshagymából átlagosan 65-70 ezer tonna a hazai termésmennyiség, fokhagymából évente 6-8 ezer tonna, azonban az idén az extrém időjárás miatt ettől elmaradnak itthon a hozamok - írta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Szeptember elejétől januárig-februárig képes ellátni a hazai igényeket a Magyarországon termelt vöröshagyma és fokhagyma. Aki a magyar hagymát választja, az a hazai termelőket segíti – hívja fel a figyelmet a kamara. Az éves vöröshagyma-fogyasztás 8-9 kg/fő, fokhagymából 0,8-0,9 kg/fő.

A vöröshagyma-termőterület az elmúlt időszakban enyhén csökkent, 2018-ban közel 1500 hektáron termesztettek vöröshagymát. A fokhagyma termőterülete enyhén emelkedett, mintegy 1100 hektár. A fő vöröshagyma-termőterületek: Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye, illetve Hajdú-Bihar, Pest és Győr-Moson-Sopron megye. A fokhagyma-termőterületek 85 százaléka Csongrád megyében található. A termesztési hagyományok és a termelési adottságok együttesen határozzák meg a termőterületek elhelyezkedését.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2017 tavaszán – termelői felvetéseket támogatva – hagyma munkacsoportot hozott létre, amely működésével a magyar hagymaágazat versenyképességének növelését célozza. A munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a magyar hagyma népszerűsítésében, a termelés hatékonyabbá tételében. Alapvető cél, hogy amely időszakokban van hazai áru a piacon, akkor azt forgalmazzák a kereskedők. Ehhez természetesen a fogyasztókat is meg kell győzni arról, hogy választásukkal a magyar termelőket segítik.

A NAK a szakmai segítségnyújtás mellett a hazai és külföldi piaci információk gazdálkodókhoz eljuttatásában, a piaci szereplők közötti kapcsolat erősítésében is támogatást nyújt, így például asztalhoz ülteti a termelőket és a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőit. A termelői versenyképesség növelése érdekében a hagyma munkacsoport rendszeresen szervez fajtabemutatókat és szakmai konzultációkat. A hagymafélék tárolhatóságának fokozása és a tárolókapacitás növelése is szükséges, hogy a vöröshagyma minősége a betakarítástól 5-6 hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő legyen.

Ma már a vásárlók a vöröshagymát egész évben friss termékként fogyasztják, ezért jelentős az import mennyisége is. A hagymaexport nem jelentős, vöröshagymából mindössze 1-2 ezer tonna kerül külföldre, főként a környező országokba (Románia, Szerbia). Fokhagymából 600-800 tonna az export, ami jellemzően szintén a szomszédos országokba (Románia, Szlovákia) irányul. Vöröshagymából közel 20 ezer tonna az import, ami leginkább Németországból, Hollandiából, Ausztriából és Szlovákiából származik; a fokhagymaimport pedig elsősorban holland és német kereskedőkön keresztül érkező kínai áru, évente 1000-1400 tonna.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!