MENÜ

Elmaradt a kamatemelés és gyengült a forint

Agro Napló 2022.08.25.

Kivár a kamatemeléssel a Magyar Nemzeti Bank, most is 10,75 százalék mellett hirdette meg az egyhetes betéti kamatot. A forint a hírre gyengülni kezdett, 9 óra után ismét 410 forintot adtak egy euróért.

Fotó: Világgazdaság

 

Annak ellenére, hogy a forint jelentősen gyengült az elmúlt egy hétben, nem emelte tovább az egyhetes betéti kamatot a Magyar Nemzeti Bank, a mai tendert is 10,75 százalék mellett hirdette meg. 

A hírre a forint azonnal gyengülni kezdett, 9 óra után pár perccel a reggeli 408,8-as jegyzés után egészen 410-ig gyengült az euróval szemben.

A jövő héten viszont szinte biztos, hogy folytatódik a kamatemelés, a Monetáris Tanács kedden tartja kamatdöntő ülését, ahol ismét terítékre kerülhet a monetáris szigorítás folytatása. Az infláció ugyanis hónapról hónapra emelkedik, júliusban 13,7 százalékra emelkedett, a következő hónapokban pedig még a jegybank számításai szerint is a 20 százalékot fogja súrolni a rezsicsökkentés átalakítása, valamint egyéb adóintézkedések következtében. 

Bár szerda délelőtt a forint némi erősödést mutatott, az elmúlt napok gyenge teljesítménye után (dél körül 410–411 forint között ingadozott az euró jegyzésára), valószínűleg csak napok kérdése, hogy új forintmélypontot lássunk – mondta a VG-nek Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője, melyről az Agro Napló is értesült.

 

(Forrás: VG)