Elkezdődött az egyéni gazdaságok statisztikai összeírása

Agro Napló
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megkezdte az egyéni gazdaságok júniusi összeírását – közölte az intézmény az MTI-vel.

A KSH szerdai közleménye szerint az adatszolgáltatás 484 település 648 mezőgazdasági mintakörzetében 106 ezer címet érint. A települési jegyzőket levélben értesítik az összeírásról és a számlálóbiztosokról.

A jelentős mezőgazdasági tevékenységet végző csaknem 3500 egyéni gazdaság kizárólag a világhálón keresztül, önkitöltéssel szolgáltathat adatot. Az érintettek az emezo.ksh.hu oldalon június 15-ig tölthetik ki a kérdőívet a postai vagy elektronikus levélben kapott felhasználói azonosítóval és jelszóval. Kitölthetik az elektronikus kérdőívet a nem kiemelt adatszolgáltatók is május 15. és május 22. között, de aki ezt kihagyja vagy nem kapott azonosítót, azt május 23. és június 15. között összeíró keresi fel.

Az adatfelvétel a szántóföldi növények és a zöldségfélék termesztésére, felhasználására, a szántóként használt üvegház és fóliasátor alatti területek hasznosítására, a szőlő- és gyümölcstermesztésre terjed ki. Számba veszik a főbb haszonállatfajokat, az állományokban az előző év vége óta bekövetkezett változásokat, valamint a vágóhidakon kívül levágott állatokat - írták. 

Hozzátették, hogy az adatokat a hivatalos statisztikáról és az információszabadságról szóló törvény, valamint az információs önrendelkezési jog alapján bizalmasan kezelik, kizárólag statisztikai célokra használják és csak összesítve közlik. A felmérés a gazdálkodók érdekét szolgálja, az ebből származó információk az agráriumot érintő döntéshozatalt segítik - hangsúlyozta a KSH.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!