Elfogadták a Talajvédelmi Cselekvési Tervet

Agro Napló
Elfogadták a Talajvédelmi Cselekvési Tervet az Agrárminisztériumban, a dokumentumban a gazdálkodókat segítő stratégiai célok megvalósítása fogalmazódik meg; a terv szellemiségének kialakításában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is szerepet játszott.

A köztestület által közzétett ismertetőben kiemelik: a tervben szereplő célok szervesen kapcsolódnak az unió közös agrárpolitikai  (KAP) reformjában a talaj védelme érdekében elvárt intézkedésekhez, előírásokhoz.

A hazai, jelenleg világviszonylatban igen jó minőségű talajok hosszú távú fenntarthatósága érdekében a Talajvédelmi Cselekvési Terv három stratégiai cél elérését tűzte ki, ezek: a „hatásos talajvédelem”, a „talajvédelmet megújító tevékenységek” és a „modern alapinfrastruktúra kialakítása”.

Mindezen célkitűzések megfogalmazásának indoka, hogy eredetben jó minőségű talajok állapota számos tekintetben romló tendenciát mutat. Ezért a talajvédelem gyakorlata (beleértve a földhasználókat és a hatóságot egyaránt) megújításra szorul.

Így a „hatásos talajvédelem”, a Gazdálkodói Talajvédelmi Program keretében valósulna majd meg, ahol a talajvédelmi tevékenység középpontjában a gazdálkodó áll. A program a földhasználó gazdálkodási céljaival és területi adottságaival összhangban lévő, az adott területre és gazdaságra speciálisan kialakított csomag, ami minden lehetőséget megad a gazdálkodó számára ahhoz, hogy a saját területei megóvásának középpontjában álljon. A stratégiai cél másik pillére, hogy a hatósági talajvédelemi munkában az engedélyező, ellenőrző funkció mellett a kapcsolattartó, ismeretátadó, tanácsadó funkció is erősödjön, a mezőgazdasági termelést folytatók irányába.

A „talajvédelmet megújító tevékenység” a környezetkímélő, a termőföld minőségromlását megelőző, javító technológiák, módszerek kidolgozását, megosztását foglalja magába. Ehhez megújított kommunikáció és tájékoztatási kampány is szükséges – állítják a szakértők.

Míg a „modern alapinfrastruktúra kialakítása” egy korszerű technikai és tudásbázis fejlesztését foglalja magában – olvasható a NAK összefoglalójában.

A teljes dokumentáció elérhető a Nébih weboldalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Induljon a talajmustra!

Heti fókusz: Induljon a talajmustra!

Talajbiológiai vonatkozásban Kőrösi-Szabó Gábor tájékoztat, valamint a címhez kapcsolódóan a közelmúltban megrendezésre került III. Országos Szemlekör...

A magyar termőföld jó állapotban van

A magyar termőföld jó állapotban van

Magyarországon a talaj, a termőföld jó állapotban van nemzetközi összehasonlításban – hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékf...

Tudjon meg mindent a talajról!

Tudjon meg mindent a talajról!

Fontos, hogy a termelők vigyázzanak a talajokra, hogy elegendő és egészséges élelem legyen az emberek számára. Ezért kell mindent megtudni a talajról,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!