Fókuszban a talaj, a termőföld állapota

Agro Napló
A talajok termékenysége létfontosságú kérdés, a termőföldek állapota fokozott odafigyelést, magas szintű törődést igényel – mondta Juhász Anikó helyettes államtitkár egy, a talajok állapotával foglalkozó nemzetközi program online rendezvénye kapcsán.

A helyes művelési módok kialakításához elengedhetetlen, hogy egyre alaposabb, teljesebb képet szerezzünk azokról a folyamatokról, amelyek a talajokban zajlanak, különös tekintettel az igen erőteljes emberi beavatkozás következményeire. Az európai uniós együttműködéssel folyó EJP Soil kutatási program kitűnő lehetőség arra, hogy a nemzetközi összefogás keretében továbbfejleszthetőek legyenek a mezőgazdasági talajokkal kapcsolatos eddigi ismeretek.

A programot a Horizont 2020 kutatási keretprogram és a tagországok közösen finanszírozzák. A tervek megvalósításához az Agrárminisztérium (AM) kezdeményezésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egyetértésével Magyarország 1 millió eurónak megfelelő forrást biztosít a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közreműködésével.

A kutatás célja egy olyan klímatudatos, fenntartható talajhasználatot és gazdálkodást támogató európai keretrendszer kidolgozása, amely figyelembe veszi az olyan kulcsfontosságú társadalmi kihívásokat, mint amilyen az éghajlatváltozás vagy a jövőbeni élelmiszer-ellátás biztosítása.

Az EJP Soil ez év március 29-31 között online formában tartotta az első „EJP SOIL Annual Science Days” elnevezésű rendezvényét, ami az eddigi munka eredményeit, tapasztalatait tekintette át és vitatatta meg.

A közös gondolkodás ugyanis nagymértékben segíti, hogy egyre tudatosabban és felelősségteljesebben lehessen megfogalmazni az egész társadalom számára azokat a cselekvési irányokat, amelyek a talajok hosszú távú egészségét, ezáltal a hazai élelmiszerellátás biztonságát szavatolják – tartalmazza az ismertető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Induljon a talajmustra!

Heti fókusz: Induljon a talajmustra!

Talajbiológiai vonatkozásban Kőrösi-Szabó Gábor tájékoztat, valamint a címhez kapcsolódóan a közelmúltban megrendezésre került III. Országos Szemlekör...

A magyar termőföld jó állapotban van

A magyar termőföld jó állapotban van

Magyarországon a talaj, a termőföld jó állapotban van nemzetközi összehasonlításban – hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékf...

Tudjon meg mindent a talajról!

Tudjon meg mindent a talajról!

Fontos, hogy a termelők vigyázzanak a talajokra, hogy elegendő és egészséges élelem legyen az emberek számára. Ezért kell mindent megtudni a talajról,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!