Elfogadta az Országgyűlés az új bortörvényt

Agro Napló
Elfogadta az Országgyűlés az új bortörvényt, aminek legfőbb célja, hogy az adminisztrációs kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével a szőlő-bor ágazat adminisztrációja egyszerűsödjön, a törvény 2021. augusztus elsejével lép hatályba – közölte lapunkkal a szaktárca.

Az új borjogi szabályozás és az ePincekönyv projekt együttesen teremtik meg annak lehetőségét, hogy az ágazatban dolgozó mintegy 50 ezer ember számára ténylegesen és jelentős mértékben csökkenhessenek az adminisztratív terhek.

A most elfogadott törvény várhatóan hatékonyabbá teszi majd a magyarországi szőlő-bor ágazatot, növeli annak fenntarthatóságát és javítja jövedelmezőségét. Az adminisztrációs terhek csökkentésének technikai alapját az ePincekönyv rendszer biztosítja, amely egyrészt összeköti a már létező informatikai rendszereket, másrészt az elektronikus ügyintézés felületeként szolgál.

Az ePincekönyv rendszer 2021. augusztus 1-jei indulását követően az ágazat ügyeinek intézése főszabály szerint elektronikusan történik, ugyanakkor ezt a kötelezettséget lépcsőzetesen vezetik be. A legkisebb termelők számára a teljes körű elektronikus ügyintézés lehetőség marad, nem pedig kötelezettség.

Az adminisztrációs rendszerek átalakításán kívül az új jogszabály olyan eszközöket – mint például piaci beavatkozási eszközök vagy a kiszámíthatatlan időjáráshoz történő alkalmazkodási lehetőségek – biztosít a szőlő- és bortermelők helyi közösségei számára, amik a rugalmasabb szabályozás és a minőségi termelés irányába hatnak. Ezek alkalmazásáról minden esetben a helyi közösségek dönthetnek.

Az új bortörvény az ágazat szakmai szervezeteinek aktív közreműködésével készült. A részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet és miniszteri rendelet tervezetével kapcsolatos egyeztetések megkezdődtek, azok kiadása 2021 első negyedévében várható. Ezzel párhuzamosan megkezdődik az új szabályok alkalmazására való felkészülés. Ennek keretében a minisztérium – a járványhelyzet alakulásának függvényében megválasztott formában – tájékoztató rendezvényeket fog tartani, amelyekre már most lehet regisztrálni a borkert@am.gov.hu email címen, valamint a boraszat.kormany.hu weboldalon – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszre elkészülhet az új bortörvény

Őszre elkészülhet az új bortörvény

Idő- és költségmegtakarítást hozhat a borászoknak a szakmai egyeztetések után várhatóan őszre elkészülő bortörvény, amely az ágazat fehéredését és a f...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!