MENÜ

Egyre tisztább a tejpiac

2016.12.16.

Azzal, hogy minimálisra csökkent a tejimport, az áfacsalások száma is mérséklődött az ágazatban. A hazai kiskereskedelmi láncok zömében már 80 százalék felett van a hazai UHT tejek aránya a kínálatban.

Érzékelhető jelei vannak a hazai tejpiac fehéredésének, jövőre pedig tovább tisztulhat az ágazat – írta a Magyar Idők. Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke a lapnak azt mondta, a kiskereskedelmi láncokkal kötött megállapodás eredményeként jelentősen emelkedtek a felvásárlási árak a hazai tejpiacon. Szintén kedvező fordulat, hogy a hazai kiskereskedelmi láncok zömében már 80 százalék felett van a hazai ultrahőkezelt, vagyis az UHT tejek aránya a kínálatban.

Azzal, hogy a minimálisra csökkent az import, az áfacsalások száma is mérséklődött. Mélykuti Tibor szerint az elmúlt hónapokban érzékelhetően visszaszorult a trükközők száma. Azzal, hogy megszűnt az importnyomás és egyre kevesebb áfacsalással érintett termék kerül a magyar piacra, levegőhöz juthat az ágazat, a termelők és a feldolgozók pedig a fejlesztéseken gondolkodhatnak.

A Magyar Idők szerint a tervek között szerepel, hogy a földművelésügyi miniszter kiterjeszti a termelők, a feldolgozók és a kereskedők adatszolgáltatási kötelezettségét, így minden piaci mozgás látható lesz a hatóságok előtt.