Csökkent az őszi káposztarepce vetésterülete Vas megyében

Agro Napló
A csapadékhiány miatt a káposztarepcét a tervezett 20 600 hektár helyett csak mintegy 18 900 hektáron tudták az idén elvetni Vas megyében - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője kedden az MTI-vel.

Lukács Zoltán tájékoztatása szerint az üresen maradt földekbe árpát vetnek, valamint megnövelik a közel 40 ezer hektárnyi őszi búza vetésterületét. A tritikálé vetésterülete 4000-4500 hektár lesz, kisebb területen pedig rozst vetnek a gazdák.

Szólt arról is, hogy a szárazság miatt - a tavalyi évhez hasonlóan - a gazdák egy része idén is "porba vetette" a repcét, de szeptember második felében, az esőzések után optimálisabb körülmények között kerülhetett a földekbe a mag. Az állomány egy része már kikelt és szépen fejlődik, a többi táblán pedig most kezd "sorolni" a vetés - közölte a főfelügyelő.

Vas megyében a szántóföldi művelés alá vont mintegy 146 ezer hektárból 80 ezer hektárnyi területen nevelnek őszi vetésű növényeket, a fennmaradó területet a tervek szerint tavasszal vetik be, de a vetési szándékot nagymértében befolyásolhatja az időjárás - hangsúlyozta a főfelügyelő.

A betakarítási munkákról elmondta: a mintegy 3560 hektáros területen nevelt szója termését 670 hektáron betakarították, a hektáronkénti átlaghozam 1,8 tonna körül alakult. A 7300 hektárt meghaladó napraforgóföldek 80-85 százalékán fejezték be az őszi munkát. Az eddigi hektáronkénti termésátlag 2,1 tonna volt, amely Vas megyében gyenge-közepes hozamnak számít, az aszályos évekhez viszonyítva viszont nem jelent rossz eredményt. A napraforgó-termés megyei átlaga az elmúlt években 2,3-2,4 tonna körül volt Vas megyében.

Kukoricából viszont az idén kevesebb termésre és jövedelemre kell számítani a gazdáknak. A betakarítandó, mintegy 31 ezer hektárnyi terület 12-13 százalékán vágták le a kukoricát, a hektáronkénti termésátlag 5 tonna volt, míg az elmúlt években a kukorica hektáronkénti 7 tonna átlaghozama közepes eredménynek számított.

Lukács Zoltán emlékeztetett, az idén a növény érésének két periódusában, 30 napon keresztült nem hullott csapadék a kukoricaföldekre. Az aszály először a virágzáskor, második alkalommal pedig a csőképződés idején sújtotta az állományt.

A megyében termett kukorica mennyiségét tovább csökkenti, hogy 1500 hektáron le kellett szecskázni a kukoricát. A szárastól, csövestől apróra vagdosott, összepréselt növényt a gazdáktól kapott információk szerint ausztriai biohőerőműbe szállították.

A kukorica tonnánkénti felvásárlási ára 40 ezer forint alá csökkent, a napraforgó tonnájáért pedig a szeptemberi jegyzések szerint 80 ezer forintot adnak a felvásárlók. A repcét tonnánként 100-108 ezer forintért tudják eladni, a búzát tonnánként 40-41 ezer forintért jegyzik.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!