Csaknem 6 milliárd forint visszatérítést kap több mint 70 ezer termelő

Agro Napló
A Magyar Államkincstár (MÁK) jóval a határidő előtt október 1-jén megkezdte a gazdálkodók számára az uniós szintű krízistartalékba a termelőktől korábban elvont, de ott fel nem használt források visszatérítését – közölte az agrárminiszter.

Nagy István arra emlékeztetett, hogy a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban a mezőgazdasági termelést vagy értékesítést érintő súlyos válságok kezelésére uniós szintű tartalékot hoztak létre. Ezt a forrást minden évben a közvetlen támogatások egy részének visszatartásával, az úgynevezett pénzügyi fegyelem mechanizmusával hozza létre az Európai Unió.

A pénzügyi fegyelmi mechanizmust az egy termelőre eső összes közvetlen kifizetés 2 ezer eurót meghaladó összegére kellett alkalmazni és 2,906192 százalékát kellett a termelők közvetlen támogatásából visszatartani – tette hozzá a miniszter.

Hangsúlyozta: az uniós válságkezelési intézkedésekre fel nem használt tartalék visszafizetésére október 15-éig van lehetőség a termelők részére. Az intézkedés Magyarországon több mint 70 ezer termelőt érint, a visszatérítés összege pedig 5,8 milliárd forint.

Az agrárminiszter szerint a kifizetés hozzájárul a gazdálkodók pénzügyi helyzetének javulásához és likviditásuk megőrzéséhez – olvasható az Agrárminisztérium (AM) lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!