Csak indokolt esetben kell érvényesíteni az őstermelői igazolványt

Agro Napló
Az őstermelői igazolvány március 20-ig történő érvényesítését – a koronavírus-járvány kapcsán életbe léptetett kormányzati intézkedések miatt – csak azoknak javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), akik a veszélyhelyzet fennállása alatt is értékesítési tevékenységet szeretnének végezni.

Az agrárkamarai tájékoztatás emlékeztet: Magyarország kormánya a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket rendelt el, amelyben a hivatalos okmányok érvényességét is szabályozzák. Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 41/2020. (III.11.) Kormányrendelet (41/2020. (III.11.) Korm. rendelet) 4. § a) bekezdése alapján a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

A NAK felhívja az érintettek figyelmét: ha valaki az elmúlt két évben még nem váltotta ki a 2020. adóévre vonatkozó értékesítési betétlapját, akkor az őstermelői igazolványának érvényessége nem ez év március 20-án, hanem már a korábbi években, illetve legkésőbb 2019. december 31-én lejárt. Emiatt a 41/2020. (III.11.) kormány rendelet fenti rendelkezése e személyekre nem vonatkozik.

A már korábbi években lejárt és a 2020. évre még nem érvényesített őstermelői igazolvánnyal rendelkező gazdálkodók továbbra is ez év március 20-ig élhetnek az igazolvány visszamenőleges érvényesítésének lehetőségével. Az egészségügyi vészhelyzet miatt szükségszerűen csak azoknak a gazdálkodóknak javasolják az ügyintézést, akiknek fontos a 2020. január első napjára visszamenőleges őstermelői jogviszony, vagy például őstermelőként, a veszélyhelyzet fennállása alatt is, értékesítési tevékenységet szeretnének végezni, de még nem rendelkeznek érvényes igazolvánnyal.

Az érvényesítéssel kapcsolatban további információk a http://www.nak.hu/hatosagi-ugyek/ostermelo menüpontjában olvashatóak.

A mostani tájékoztató irányadó a magyar állampolgárok egészségének és életének veszélyhelyzet alatti megóvása érdekében tett további eltérő rendelkezések hiányában – tartalmazza az összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kihirdették a 2023-as őszi adócsomagot

Kihirdették a 2023-as őszi adócsomagot

Az Országgyűlés elfogadta, és kihirdetésre került az egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LXXXIII. törvény, melynek a kamarai tagságot éri...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!