MENÜ

Csak a fehér gólyáknak kedvezett a tavalyi aszály

Agro Napló 2023.02.16.

Már az is eredmény, hogy a sok madárfajnál tapasztalt állománycsökkenés az utóbbi pár évben megállt.

 

A Magyarországon 4 100 párra becsült fehérgólya-állomány számára a tavalyi aszályos év átlagos költési sikert hozott – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Magyarországon ötévente zajló országos fehérgólya-felmérés kapcsán, melynek során az ország feléről gyűjt adatokat a szervezet – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

Bár azt még nem tudni, hogy a kirepült fiókák milyen kondícióval vágtak neki a vonulásnak, ez csak akkor derül ki, amikor az adatok beérkeznek a 2022-ben meggyűrűzött 1 207 fióka vonulási útvonalairól, és a telelőterületek országaiból, illetve abból, hogy közülük hány tér majd vissza három-öt év múlva ivaréretten költeni.

Az elmúlt év igen meleg és száraz időjárása kedvező hatással volt a gólyákra, mert a tavalyi évben sok szöcskét, sáskát, tücsköt tudtak fogni a szárazság miatt kiégett gyepeken. Viszont nem volt olyan hideg, esős periódus, amiben a fiókák megfázhattak, elpusztulhattak volna, ennek köszönhetően az átlagosnál kicsit jobb volt a költési eredmény.

Az egyesület szerint már az is eredmény, hogy a sok madárfajnál tapasztalt, és a fehér gólyánál is kimutatott korábbi állománycsökkenés utóbbi faj esetében az utóbbi pár évben megállt. A csökkenésben nemcsak az egyre szárazabbá váló időjárás játszik szerepet, de a modern, intenzív mezőgazdálkodás miatt csökkenő táplálékmennyiség és a természetközeli élőhelyek mennyiségének csökkenése is.

 

(Forrás: HVG)