2024. április 27. szombat Zita

Beruházási program indult az agrárium versenyképességéért

Agro Napló
Az agráriumot a következő hét évben a beruházások és a digitális átálláshoz kapcsolódó precíziós fejlesztések kiemelt támogatása, a technológiai lépésváltás ösztönzése jellemzi majd, amely a gazdálkodókat versenyképességük és jövedelmezőségük növeléséhez segíti hozzá – hangzott el az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárának előadásában egy szakmai konferencián november közepén Budapesten.

A Magyar Ingatlantulajdonosok Szövetsége által rendezett konferencián Feldman Zsolt felvázolta azt a lehetőséget, fejlődési és fejlesztési irányt, amely Magyarország agráriuma előtt áll a következő hét évben. Mint mondta, a kormány a mezőgazdaság és élelmiszeripar ugrásszerű fejlődése érdekében eddig soha nem látott mértékű forrást biztosít, megteremtve ezzel a vidéki térségek gazdaságélénkítésének feltételét, a vidéken, agráriumból élők életminőségének javítását. Mindehhez példátlan összeg, a 80 százalékos nemzeti társfinanszírozással együtt összesen 4265 milliárd forint áll rendelkezésre 2021-2027 között.

Az államtitkár kifejtette: ebben az évben indult el az a nagyszabású beruházási program, amely hozzájárul a hatékonyság, a versenyképesség és a termelésbiztonság növeléséhez azzal, hogy például kiemelten kezeli a hozzáadott-értéknövelést segítő beruházások megvalósítását: ilyen a kertészet, valamint az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása, a kertészeti üzemek korszerűsítésére kiírt felhívás, a nagyobb és kisebb állattartó telepek fejlesztésének támogatása. A támogatott beruházások jelentős része a biztonságos termelés feltételeit segíti. Fontosnak nevezte emellett, hogy például az egyre szélsőségesebb időjárásnak, valamint a felhasznált anyagok árváltozásának kitett szántóföldi növénytermesztőket technológiai lépésváltásra ösztönözzük –terménytárolók, szárítók, tisztítók építését, felújítását támogatva.

Feldman Zsolt (fotó: AM)

Feldman Zsolt történelmi bűnnek nevezte az élelmiszeripari üzemek rendszerváltást követő elhanyagolását, amely ágazat fejlesztése 2014 után megkezdődött, de a jelentős lépésváltás a következő években lesz tapasztalható. Korábban 500 millió forint támogatás volt adható élelmiszeripari projektekhez, addig most már akár 5 milliárd forint, így megteremthető az életképes, versenyképes hazai élelmiszer-feldolgozó ipar.

Mindezeken kívül az államtitkár beszélt még az Agrár-környezetgazdálkodási és az Ökológiai gazdálkodást támogató programról, valamint az új közös agrárpolitika következő ciklusának kihívásairól is. Ez utóbbival kapcsolatosan elmondta: az egyes uniós tagállamok által kötelezően összeállítandó stratégiai terveknek egyszerre kell megfelelniük a versenyképességi, a generációs és innovációs kihívásoknak, miközben élénkíteniük kell a vidéki térségeket a környezeti elvárások teljesítése és a természeti erőforrások fenntartható használatára mellett – olvasható az AM ismertetésében, amit lapunk is megkapott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elindult az előlegkifizetés!

Elindult az előlegkifizetés!

Október 17-én hétfőn elkezdődött az idei egységes kérelmekhez kapcsolódó emelt összegű előlegfizetés – mondta az agrárminiszter hétfői sajtótájékoztat...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!