MENÜ

Bemutatták a szikes talajok világtérképét

A FAO főigazgatója megnyitotta a Szikes Talajok Globális Szimpóziumát

2021.10.25.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) bemutatta a szikes talajok világtérképét – egy kulcsfontosságú eszközt a szikesedés megállítására és a termelékenység javítására.

©FAO

 

A térkép szerint mintegy 1 milliárd hektár elszikesedett talaj van szerte a világon. Nagy részük a sivatagos vagy félsivatagos területeken található Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában. Mindemellett a térképről leolvasható, hogy világszerte az öntözés alatt lévő talajok 20-50%-nak magas a sótartalma, ezzel globálisan több mint 1,5 milliárd embert akadályozva az élelmiszertermelésben.

A több mint 110 ország és partnerek együttműködésében létrejött térkép révén szakértők képesek lesznek beazonosítani azon helyeket, ahol fenntartható talajgazdálkodásra van szükség és erről tájékoztatni az érintett döntéshozókat.

A bemutatóra a Szikes Talajok Globális Szimpóziumának nyitónapján került sor, mely október 22-ig tart.

„Innovatív megoldásokat kell keresnünk az agrár-élelmezési rendszerek hatékonyabbá, befogadóbbá, ellenálllóbbá és fenntarthatóbbá tételéért,” – mondta Csü Tong-jü, a FAO főigazgatója a virtuális szimpózium megnyitóján.

Minden teremtmény anyja

Ha a víz minden élet forrása, a termőtalaj minden teremtmény anyja. És az egészséges talajok elengedhetetlenek az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak eléréséhez, továbbá a FAO ehhez kapcsolódó célkitűzéséhez, hogy javítsunk a termelésen, a táplálkozáson, a környezeten és mindenki életén, kivétel nélkül.

A magas sótartalom miatt a talajok termőképessége csökken, veszélyeztetve a globális harcot az éhezés és a szegénység ellen. Emellett rontja a vízminőséget és a biológiai sokféleséget a talajban, és hozzájárul a talajerózióhoz.

A szikesedés gyorsan és több tényező miatt indulhat be: megtaláljuk az okok között az emberi mulasztást, a műtrágyák túlzott és helytelen használatát, az erdőírtást, a tengerszint növekedést, vagy a tengervízzel kevert talajvízzel való öntözést. A klímaváltozás szintén szerepet játszik.

A szimpózium célja a probléma megoldása számos eszköz (köztük a figyelemfelhívás, fenntartható talajazdálkodás) révén. A három nap során szó lesz a fenntartható talajgazdálkodásról szóló önkéntes ajánlásokról, míg egy fotópályázat révén a résztvevők képes bizonyítékokkal szolgálhatnak a talajok elszikesedésének hatásaira.