Azerbajdzsán hazánk fontos agrárpartnere

Agro Napló
Az agrárium csak a legmodernebb technológiák alkalmazásával lehet hosszú távon is sikeres, fenntartható és versenyképes – mutatott rá a magyar agrárminiszter, a „Magyar agrárinnovációs tudás és öntözéstechnológia alkalmazásának lehetőségei az azerbajdzsáni farmgazdaságokban” című konferencián, december közepén, az azeri fővárosban, Bakuban.

Nagy István a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány alapjaiban alakította át a piacokat, az étkezési és fogyasztói szokásokat. Emellett felértékelődött az élelmezésbiztonság, és az élelmiszer-önrendelkezés képessége is. A digitális technológiák, valamint a precíziós gazdálkodás a hatékonyságnövelés szempontjából egyre fontosabb eszköz – tette hozzá.

A miniszter éppen ezért kiemelte, hogy hazánkban már elkészült a Digitális Agrár Stratégia. Kifejtette: az új innovatív megoldások alkalmazásával, az információk gyűjtésével, feldolgozásával, a technológiai műveletek automatizálásával és robotizálásával nagyban hozzájárulhatunk a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növeléséhez.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a klímaváltozás a szárazságot jobban tűrő növényfajok nemesítésére, illetve az öntözött területek növelésére ösztönzi a gazdálkodókat.

A magyar agrártárca irányítója azerbajdzsáni látogatásán megbeszélést folytatott Inam Karimov agrárminiszterrel. A találkozón a két miniszter egyetértett abban, hogy a tenyészállatok vonatkozásában tovább kell erősíteni az agrárkereskedelmi együttműködést. A tárcavezetők a kutatás-fejlesztésre, a növény- és vetőmag-nemesítésre is felhívták a figyelmet.

A magyar delegáció vezetője találkozott Sahil Babayev munkaügyi és szociális felzárkózásért felelős miniszterrel is, akivel az agráriumban szükséges generációváltásról, a mezőgazdasági szociális programokról, illetve a szakképzés és felsőoktatás területén való együttműködési lehetőségekről is egyeztetett.

Nagy István szerint a „konferencia és a hivatalos tárgyalások nemcsak az azeri féllel való kapcsolatainkat erősítik, hanem egyúttal hozzásegítenek egymás technológiai újításainak, és a már alkalmazott jó gyakorlatok megismeréséhez is”. A bakui látogatás eredményeként az állattenyésztési és növénytermesztési együttműködések további megállapodásokkal egészülhetnek ki, például a vetőmagok, valamint a gabona- és rizskutatás területén – sorolta az agrártárca vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!