Az USA tavaly növelte fagyasztott gyümölcsimportját

Agro Napló
Tavaly több mint 11 százalékkal növekedett az Amerikai Egyesült Államok (USA) fagyasztott gyümölcsimportja; a hirtelen növekedés oka a bogyók és a trópusi gyümölcsök világpiaci árának alakulása a dollárhoz képest – tette közzé a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) március elején.

A múlt évben az Egyesült Államok mintegy 455 ezer tonna fagyasztott gyümölcsöt importált, szemben az előző évi alig 408 ezer tonnával. Ezzel meghaladta a korább, 2015-ös rekordnak számító 449 ezer tonnát. Az USA-ba leginkább bevitt termékek a mangó, az ananász a trópusi gyümölcsök és az áfonya voltak. A dollár erőssége ugyanakkor még versenyképesebbé és vonzóbbá tette az importot.

A fagyasztott meggy importja megközelítette a korábbi mennyiséget a maga 4 ezer tonnát is meghaladó bevitelével. Ez 25 százalékos emelkedésnek számít a 2018-as rekord alacsony évhez képest.

Először mutatott fellendülést 2016 óta a fagyasztott eperimport. Akkor 124 ezer tonnára esett vissza az előző évi több mint 135 ezer tonnáról. Ezt sikerült tavaly több mint 126 ezer tonnára ismét feltornászni, ami több volt mint az előző évi mennyiség.

A megnövekedett fagyasztott eperimportot a tavasszal – az egyik legjelentősebb epertermelő vidéknek számító – Kaliforniában uralkodó kedvezőtlen időjárási viszonyok is eredményezték. A fagyasztott vörösmálna importja 15 százalékkal esett vissza, de chilei források szerint a piaci feltételek lassan helyreálnak és a piac normalizálódhat – áll az elemzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez most nagyon meggy!

Ez most nagyon meggy!

„Ez most nagyon meggy!” mottóval indított meggyfogyasztást ösztönző kampányt az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) – jelentetté...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!