Az ország GMO mentességének fenntartása minden magyar gazdálkodó érdeke!

Agro Napló
Magyarország természeti értékeinek és mezőgazdaságának megvédése elsőrendű nemzeti érdek. A géntechnológiai úton módosított (GMO) növények elterjedése a mezőgazdaságból élőknek jelentős veszteséget jelenthetnek. Hazánk Alaptörvénye legmagasabb jogi szinten biztosítja minden állampolgárnak a GMO-mentes mezőgazdasághoz és élelmiszerekhez való jogát.

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2013. június 1-jén átfogó ellenőrzést rendelt el az ország keleti határai mentén a Magyarországra bejött GMO-szennyezett kukorica vetőmaggal elvetett állományok felderítésére. Az ellenőrzéseket a NÉBIH, illetve a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szervei végzik az elkövetkező hetekben.

Minden magyar gazdálkodónak érdeke, hogy az ország fenntartsa GMO mentességét, hiszen az exportpiacokon ez jelentős versenyelőnyt jelent a magyar termények részére. A Magyarországon forgalomba kerülő kukorica vetőmag GMO ellenőrzése a vetéseket megelőzően minden évben jogszabályi keretek között valósul meg, így csak illegális úton kerülhet be az országba GMO vagy GMO-szennyezett vetőmag. A GMO-mentes növénytermesztés feltétele az elrendelt ellenőrzés elvégzése, amelyet a kockázatelemzési módszerrel kiválasztott gazdálkodóknál hajt végre a hatóság.

Az ellenőrzés kiterjed a kukoricatábla vetéséhez felhasznált vetőmag származásának igazolására. Amennyiben a gazdálkodó nem tudja a vetőmag származását hitelt érdemlően dokumentálni, helyszíni ellenőrzésen a növényállományból mintavételre kerül sor. Ezt követően laboratóriumi vizsgálattal állapítják meg a GMO-mentességet a szakemberek.

Kérjük a gazdálkodók szoros együttműködését az ellenőrzést végző hatósággal a GMO vetőmaggal elvetett állományok felderítése és megsemmisítése érdekében, mely a magyar gazdálkodók közös érdeke.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!