Az idei év megmutatta a szója potenciálját

Agro Napló
2016-ban 61.282 hektárról 181.000 tonna szója került a tárolókba, közel 3 t/ha termésátlagot realizálva ezzel – hangzott el az Országos Szója Fórumon Budapesten.

Ezzel az eredménnyel is csak mindössze 15-20%-os az önellátottságunk szójából, továbbra is magas tehát az import GMO-s szója aránya és ezzel együtt magas a GMO-mentes hazai szója exportja is. Kormányzati célkitűzés a szója vetésterületének növelése, a kitűzött 100.000 hektáron folyó tudásalapú, extra támogatásokkal ösztönzött termelés csökkentheti a GMO-s szója importunk túlsúlyát.

Ösztönzik a szója kiváltását célzó kutatási programokat

Az elmúlt két évben jelentős növekedés figyelhető meg a hazai szójatermesztésben a megnövelt támogatások eredményeként, azonban ezzel együtt is mindössze 15-20 százalék körül alakul az önellátottságunk – mondta Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes a Magyar Szója Nonprofit Kft. csütörtöki Szója Fórumán. Kiemelte: továbbra is évente 400-500 ezer tonnás mértékben kényszerülünk dél-amerikai szójadara-behozatalra, amelynek jelentős hányada GMO-t tartalmaz: Brazília esetében 85 százalék, de az argentin termesztés 98 százaléka is génkezelt. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország kidolgozta a hús, a hal, a tojás, a tej és a méz GMO-mentes jelöléssel történő ellátásának jogi kereteit és a jogszabály-előkészítés az utolsó fázisába lépett.

Fontos célkitűzésnek nevezte a szója kiváltását célzó kutatási programok ösztönzését. Éppen ezért 2016-ban a szaktárca támogatásával etetési kísérlet indult, amelynek keretében azt vizsgálták, hogy az alternatív magas fehérjetartalmú takarmányok milyen hatással van az állatok tejtermelésére. Arról is beszámolt, hogy a kísérleti eredmények biztatóak, és várhatóan a gyakorlatba is átültethetők lesznek.

A világ szójatermelését továbbra is Észak- és Dél-Amerika uralja. A 2016-ra becsült 325 millió tonnás világszintű szójatermésből 287 millió tonnát e két régió termeli meg. A legnagyobb előállító országok az USA (109 millió t), Brazília (101 millió t) és Argentína (56 millió t). A világ többi országának termelése ezekhez képest eltörpül. A legnagyobb szójafogyasztó régiókban ezzel szemben rendkívül alacsony mennyiségű szóját állítanak elő. Kína 2016-ban várhatóan csak 12,6 millió tonnás, az EU pedig mindössze 2,3 millió tonnás terméssel számolhat.

Magyarországon a 2015-öt megelőző időszakban jellemzően 40-45 ezer hektárról 70-90 ezer tonna termést takarítottunk be, azonban a tavalyi év jelentős változást hozott a hazai szójatermesztésben: a zöldítés, valamint a fehérjenövényekre elkülönített pénzügyi forrásokkal megemelt területalapú támogatás következtében a szója termőterülete 2015-ben 77 ezer hektárra ugrott, a termés pedig megközelítette a 150 ezer tonnát. Az idén szójából 181 ezer tonna kerülhet a tárolókba, ez egynegyedével több, mint 2015-ben. Nagymértékben, közel a felével javult a hozam, amely 2016-ban 3,0 tonna/hektár lett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!