MENÜ

Az EU Tanácsa következtetéseket fogadott el az uniós Erdészeti Stratégiáról

Agro Napló 2020.11.18.

Magyarország üdvözli a fenntartható erdőgazdálkodás előmozdítása és javítása érdekében tett uniós intézkedéseket, amit az is fémjelez, hogy az Európai Unió Tanácsa következtetéseket fogadott el a 2020 utáni uniós Erdészeti Stratégiáról – közölte lapunkkal az Agrárminisztérium (AM).

 

Annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott módon lehessen élni az unióban az erdők nyújtotta előnyökkel, biztosítani kell a fenntartható erdőgazdálkodást. Az erdők azzal, hogy gazdasági, társadalmi és környezeti célokat szolgálnak, egyszerre több funkciót is betöltenek. Nem csupán élőhelyül szolgálnak az állatok és növények számára, de lényeges szerepet játszanak az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésében és más környezetvédelmi szolgáltatások nyújtásában is az EU polgárai számára.

Az erdőtelepítés a magyar kormányzati politika kiemelt céljai között szerepel. Hazánk az elmúlt évtizedekben csaknem megduplázta erdőterületét, ezzel az erdősültség mára meghaladja a 21 százalékot. A célkitűzés pedig az, hogy 2030-ra Magyarország erdővel és fával borított területe 27 százalékra növekedjen.

Az unió nem rendelkezik közös erdészeti politikával, ez elsősorban nemzeti kompetencia. Ettől függetlenül szükség van az erdőgazdálkodást érintő uniós politikák közötti összhang megteremtésére. A tagállamok egyetértenek abban, hogy szükséges az erdészeti vonatkozású uniós szakpolitikák széttagoltságának csökkentése, koordinációjuk javítása, stratégiai szintű kezelése. 

A cél egy olyan új, független és önálló uniós Erdészeti Stratégia kidolgozása, ami a fenntartható erdőgazdálkodás holisztikus megközelítésére, vagyis az erdőalapú értéklánc valamennyi gazdasági, társadalmi és környezeti szempontjának figyelembevételére. Az összehangolt, kiegyensúlyozott és koherens uniós stratégia biztosítja az erdők többfunkciós és többdimenziós szerepének folytonosságát. A stratégia hasznos összefoglalója az unión belüli, erdőgazdálkodást érintő feladatoknak, politikáknak, és ez alapul szolgál a magyarországi Nemzeti Erdőstratégia végrehajtásához is.

Az elfogadott következtetések kiemelik az erdőknek az Európai Zöld Megállapodás céljai elérésében – így egyebek mellett a biológiai sokféleség megőrzésében, a klímaváltozás ütemének mérséklésében – betöltött szerepét. Hangsúlyozzák továbbá az erdők multifunkcionális jellegének jelentőségét is.

Az Európai Bizottság (EB) várhatóan 2021 első felében mutatja be a 2020 utáni időszakra vonatkozó EU Erdészeti Stratégiát – tartalmazza az összegzés.