MENÜ

Az első féléves külkereskedelmi többlet több mint a felét az agrárium adta

Agro Napló 2019.09.09.

A nemzetgazdaság első féléves külkereskedelmi többletének több mint a felét az agrárium adta – tette közzé az MTI az agrárminiszter tájékoztatását.

 

Nagy István elmondta: a magyar agrárgazdaság az elmúlt években látványos fejlődésen ment keresztül, termelékenysége és jövedelmezősége is nagymértékben emelkedett. Ennek köszönhetően évről évre jelentős mértékben hozzájárul a nemzetgazdaság eredményeihez.

Az eredmények tükröződnek a legfrissebb, az idei első félévére vonatkozó külkereskedelmi adatokban is. A tárcavezető pozitív eredményként értékelte, hogy az év első hat hónapjában az agrárexport 11,2 százalékkal növekedett és meghaladta a 4,7 milliárd eurót. Az agrárimport ennél szerényebb mértékben 6,8 százalékkal emelkedett, értéke 3 milliárd eurót tett ki. Ennek köszönhetően az agrár-külkereskedelmi többlet éves alapon 20 százalékkal bővült.

Nagy István az agrárgazdaság szerepét meghatározónak tartja a nemzetgazdaság külkereskedelmében. Az agrártermékek aránya a teljes nemzetgazdaság külkereskedelmi többletéből 2019 első félévében 54,2 százalék volt, az agrárgazdaság 1,672 milliárd euróval járult hozzá a 3,085 milliárd eurós nemzetgazdasági többlethez. Jelentős az előrelépés ugyanis 2010-ben még csak a teljes export harmadát, 33,4 százalékát tette ki az agrárgazdaság teljesítménye.    

Több éves távlatban még szembetűnőbb az agrárgazdaság külkereskedelmének a fejlődése – mutatott rá a miniszter. Kilenc év alatt, 2010-2019 első féléve között az agrárexport 79,5 százalékkal, az egyenleg 77,5 százalékkal bővült. Fontos kiemelni, hogy a magasan feldolgozott termékek kivitelének értéke 2010 óta évről évre növekszik, ami kedvező a hazai hozzáadott érték és a foglalkoztatás szempontjából is. A feldolgozás fejlődése stabil és kiszámítható piaci környezetet teremt az alapanyag-termelés számára.

Az agrárminiszter kiemelte azokat a célzott szakpolitikai programokat és az aktív gazdaságdiplomáciát, amelyek jelentősen hozzájárulnak az agrárgazdaság fejlődéséhez: az évente mintegy 400 milliárd forintos nagyságrendet képviselő közvetlen támogatások és a közel 100 milliárd forintot kitevő nemzeti támogatások termelés és jövedelembiztonságot nyújtanak a gazdálkodóknak, valamint biztos és kiszámítható finanszírozást jelentenek a fejlesztésekhez.

A szakminisztérium az Európai Unió egyik legfejlettebb, három pilléres kockázatkezelési rendszerét működteti, ami a növénytermesztés termelési kockázatait csökkenti, illetve mérsékli az időjárás okozta károk által okozott jövedelem-kiesést. A kedvezményes forgóeszköz hitelprogramok és az intézményi kezességvállalás pedig az agrárvállalkozások finanszírozását könnyíti.

Az agrárgazdaság versenyképességét növelő beruházásokat ösztönzik a Vidékfejlesztési Program (VP) beruházási támogatásai, amelyek hozzájárulnak az alkalmazott technológia modernizációjához. Mindemellett a minisztérium még aktív gazdaságdiplomáciával, külföldi marketingprogramokkal is segíti a nemzetközi piacépítést.

Az agrárexport növekedése bővülő értékesítési lehetőségeket jelent a magyar gazdálkodók és élelmiszeripari vállalkozások számára, ezért jó alapot nyújt az ágazat további fejlődése számára - mondta Nagy István.