Az elemzők 2,5-3,3 százalék körüli éves GDP-növekedésre számítanak

Agro Napló
 Budapest, 2015. május 13., szerda (MTI) - Az idén a bruttó hazai termék (GDP)  2,5-3,3 százalék körüli növekedésére számítanak az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők, és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is 3 százalék feletti GDP-bővüléssel számol.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett első becslése szerint 3,4 százalékkal nőtt a magyar GDP az idén az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A naptárhatástól és egyszeri rendkívüli tényezőktől megtisztított adatok szerint 3,1 százalékos volt a GDP éves növekedése.

Balatoni András az ING Bank vezető elemzője elmondta: nagyobb, 3,8 százalékos GDP növekedést vártak az első negyedévre, de éves átlagban a bővülés így is meg fogja haladni a 3 százalékot.

Az elemző a kiskereskedelmi forgalom - az online pénztárgépeknek köszönhető - dinamikus bővülése, fehéredése alapján várt nagyobb GDP-növekedést. Megjegyezte, hogy az alacsonyabb olaj- és üzemanyagárak is hatással vannak a nominális GDP-re, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a mezőgazdaság hozzáadott értéke a gazdasági növekedéshez az első negyedévben nagyon alacsony, az ágazat GDP-hez való hozzájárulását az időjárás kiszámíthatatlansága miatt nem nagyon lehet előrejelezni a teljes évre.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői az MTI-hez eljuttatott kommentárjuk szerint idén 2,5 százalékos növekedést várnak, amelyet a részletes adatközléskor felülvizsgálnak. Az előrejelzést felfelé módosíthatja növekedési hitelprogram bővítése, valamint az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja - írják.

Az elemzők szerint a kiigazítatlan negyedéves GDP adat egyelőre nem tükrözi a gazdaság lassulását. Azonban a szezonális hatásoktól megtisztított adatok alapján 2014 utolsó negyedévében 3,3 százalékkal bővült a magyar GDP, addig idén már csak 3,1 százalékos növekedést jelzett ez a mutató - írják.

Az Erste elemzői szerint nagy kérdés, hogy mennyiben járult hozzá a növekedéshez a külkereskedelem. Némi aggodalomra ad okot vélekedésük szerint, hogy Magyarország legfőbb külkereskedelmi partnere, Németország ma reggel közzétett GDP növekedési üteme elmaradt a várakozásoktól.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzőjének kommentárja szerint a jelenlegi kilátások alapján az éves növekedés 3 százalék körül lehet. Az elemző szerint az idei év fő kérdése, hogy az ipar és a szolgáltatások közül melyik hajtja majd jobban a gazdaságot.

A negyedéves adatokról az elemző a tájékoztatás szerint elmondta: lassult az építőipar növekedése, az ágazat ennek ellenére pozitívan hatott a GDP-re. Németh Dávid, aki szerint a keresleti oldalon a belső fogyasztás és a nettó export lehetett a fő hajtóerő. A beruházások bővülése azonban a múlt év utolsó negyedében nagyon visszaesett, így az idén ez a tényező visszafogottan járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez - írja.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője 3,3 százalékos éves növekedéssel számol az MTI-hez eljuttatott kommentár szerint.

Az első negyedévben megismert ipari, építőipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi, szálláshely szolgáltatási adatok alapján számítani lehetett az erős teljesítményre. Az adatok arra utaltak, hogy a gazdaságot a háztartások fogyasztása, a beruházások és a nettó export húzhatták - véli a szakértő. A következő negyedévekben hasonló ütemű növekedésre lehet számítani Suppan Gergely szerint, mivel a devizahitelek elszámolásának, a jegybank növekedési hitelprogramjának kiterjesztése, valamint a várhatóan élénkülő európai gazdaság pozitív hatásai tarthatják lendületben a gazdaságot.

Az NGM közleményében kiemeli: a már nyolc negyedéve tartó fellendülés tartóssá és hosszú távon is fenntarthatóvá vált. A növekedésből szinte minden ágazat és szektor egyaránt profitál és az egyensúlyi mutatók is kedvezően alakulnak - írja az NGM.

A tárca tájékoztatása szerint kiemelkedően teljesített az ipar, köszönhetően nagyrészt az autóipar további bővülésének. Az építőipari termelés a magas bázis ellenére is nőtt, amihez a kis- és középvállalati szektort támogató hitelprogramok és az uniós források egyaránt hozzájárultak. A turisztikai, valamint a kiskereskedelmi forgalom is erősödött az első negyedévben az NGM kommentárja szerint, összhangban a belső kereslet várható további élénkülésével.

A GDP növekedését nagymértékben a belső kereslet hajtotta, mind a beruházások, mind a fogyasztás jól teljesített a tárca várakozásai alapján. Az exportdinamika tartósan magas maradt, amit az autóipari külső kereslet is támogatott - írja az NGM a közleményben.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!