MENÜ

Az aszály miatt gazdag a pult

2019.04.08.

Az előző évi aszályos nyár csökkentette a takarmánynövények mennyiségét, így az állattartók több állatot küldtek a vágóhidakra – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb jelentéséből. Az unió szarvasmarha-állománya 87,5 millió volt tavaly decemberben, ami másfél százalékkal kevesebb az előző évinél

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Magyarország élőmarhaexportja hat százalékkal nőtt 2019 első hónapjában a 2018. januárihoz képest. A főbb partnerek Ausztria és Törökország voltak. Hazánk élőmarhaimportja hatvanhét százalékkal növekedett az idei év első hónapjában a tavalyi év azonos szakában beszállított mennyiséghez képest – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet adataiból. Ennek alapján az élő szarvasmarha kétharmada Romániából és Hollandiából származott. Magyarország nettó exportőr volt élő szarvasmarhából a megfigyelt hónapban. A marhahúsexport mennyisége tizenöt százalékkal, értéke tizenhárom százalékkal csökkent ugyanekkor - írta a Magyar Hírlap.

A marhahúsimport volumene huszonegy százalékkal, értéke tizenhét százalékkal nőtt. Emellett a fiatal bika termelői ára 771 forint volt kilogrammonként 2019 februárjában, 1,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágótehén ára 3,7 százalékkal emelkedett, míg a vágóüszőé 3,6 százalékkal csökkent. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára négy százalékkal nőtt idén februárban az egy évvel korábbihoz képest.

Az Eurostat adatai szerint az unió szarvasmarha-állománya 87,5 millió egyed volt 2018 decemberében, ami 1,5 százalékkal kevesebb az előző évinél. A tehenek létszáma 1,3 százalékkal mérséklődött. Az aszályos nyár csökkentette a takarmánynövények mennyiségét, így az állattartók több állatot küldtek a vágóhidakra, ezért 1,6 százalékkal emelkedett a marhahústermelés a tavalyi évben az egy évvel korábbihoz képest. Az unió élőmarha- és marhahúsimportja 2,3 százalékkal 36 ezer tonnára nőtt 2019 első hónapjában a 2018. januári mennyiséghez képest. A behozatal harminc százaléka Brazíliából, 23 százaléka Argentínából és további 19 százaléka Uruguayból származott.