Rossz hír a marhatartóknak: Amerika szereti a műhúsburgert

Agro Napló
Annyira bejött a Burger King amerikai közönségének a műhúsos Whopper, hogy alig néhány hétnyi tesztüzem után a cég eldöntötte, év végéig az egész országban, mind a 7300 éttermében teríteni kezdi az álburgert – írta a Quibit.hu

Az étteremlánc ikonikus szendvicsének génszerkesztett műhúsos verzióját április elejétől lehetett a Burger King pultjainál rendelni, de mindeddig kizárólag St. Louis alig öt tucatnyi burgerezőjében.

Az Impossible, vagyis lehetetlen Whopper lényege, hogy nemcsak marhát, de húst sem látott, mégis úgy néz ki, olyan az illata, a textúrája, de még az íze is, mint egy hamisítatlan marhahúspogácsával és néhány szelet zöldséggel töltött bucinak.

A génszerkesztett hamishúspogácsát ugyanis aprólékos odafigyeléssel úgy tervezték meg, hogy ne csak dizájnban, hanem ízélményben és színében is a megtévesztésig hasonlítson a vörös húsból készült whoppertöltelékre. 

A Burger King az Impossible Foods nevű élelmiszeripari startup cégtől rendeli a húsmentes húst, amelyet hamisítatlan tudószsenik raktak össze. A 21. századi gasztrocéget ugyanis a Stanford Egyetem biokémiaprofesszora, Pat Brown hívta életre. A vállalkozó kedvű tudós korábban bábáskodott a tudományos publikációk szabadon hozzáférhető gyűjteménye, a Public Library of Science (PLoS) születésénél is.

Vöröshúsevés bűntudat nélkül

A húsízű zöldségpogácsában szójából és búzából kivont fehérjékhez adagoltak speciális, húsízt adó, mesterségesen fabrikált proteint. Utóbbit a szója és egy Pichia pastoris nevű élesztőgomba házasításából állították elő. Az így tervezett, húsízt adó fehérje a megtévesztésig hasonlít a húsban található myoglobinra, ráadásul nemcsak ízében, hanem a húsnak színt kölcsönző tulajdonságaiban is.

A száz százalékig növényi eredetű, speciális húsidéző proteinnel felütött lehetetlen whopperrel az étteremlánc agytrösztjei egyáltalán nem a vegetariánusokat célozzák. Épp ellenkezőleg: a műhúsburger felfuttatását azoktól várják, akik legszívesebben minden nap áldoznának az eredeti hamburgerhús iránti rajongásuknak. Az új termék lehetőséget adna a vöröshúsimádóknak, hogy bűntudat nélkül fogyaszthassanak kedvencükből akár naponta.

A vöröshúsimádók bűntudatára több irányból is lehet most már apellálni. Ami eleinte „csak” egészségtelennek tűnt, arról mára kiderült, hogy nagy mértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez, ráadásul egyre többen bélyegzik etikátlannak a fogyasztását. 

Az Impossible Whopper töltelékpogácsáinak elkészítéséhez gyártói szerint 95 százalékkal kevesebb szántóra és legelőre, valamint 74 százalékkal kevesebb vízre lenne szükség, mint a hagyományoshoz. Mindeközben 87 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mialatt elkészül. A Burger King és újdonsült beszállítója, az Impossible Foods persze lehet, hogy inkább arra gyúr, hogy előrejelzések szerint a következő öt évben közel 40 százalékkal, 4,6-ről 6,4 milliárd dollárra nő a húspótlékok világpiaci részesedése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az aszály miatt gazdag a pult

Az aszály miatt gazdag a pult

Az előző évi aszályos nyár csökkentette a takarmánynövények mennyiségét, így az állattartók több állatot küldtek a vágóhidakra – derült ki az Agrárgaz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 13. 14:03