MENÜ

Az állatgyógyászati készítmények emberi alkalmazása komoly kockázat

Agro Napló 2020.11.27.

Az állatgyógyászati készítmények emberi alkalmazása komoly kockázatot jelent – hívja fel mindenki figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztosági Hivatal (Nébih) saját honlapján.

 

Állatorvosoktól származó információk szerint ugyanis az utóbbi időben megnövekedett az érdeklődés az ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítmények iránt, mivel elterjedt a hatóanyagról, hogy hatékony lehet a koronavírus okozta betegség gyógykezelésében. Fontos azonban hangsúlyozni - mutatnak rá a hatósági szakemberek -, hogy az állatgyógyászati készítmények emberi alkalmazása semmilyen körülmények között nem engedélyezett, mivel veszélyes is lehet.

A SARS-CoV-2 terjedésével világszerte egyre nagyobb az érdeklődés a betegség megelőzésére és kezelésére esetlegesen alkalmas molekulák és módszerek iránt. A kutatók a korábban más célra engedélyezett vegyületek között is keresik a gyógyszerjelölteket. Így került a látókörükbe az állatgyógyászatban már évtizedek óta engedélyezett és széles körben használat ivermektin, amely ugyan alapvetően parazitaellenes hatóanyag, de egyes vírusokkal szembeni hatékonysága is ismert.

Az utóbbi időben a hazai állatorvosoknál is megnövekedett a kereslet az ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítmények iránt, amelynek hátterében a humán igények valószínűsíthetők. A Nébih nyomatékosan felhívja az emberek figyelmét, hogy az állatgyógyászati készítmények sehol nem engedélyezettek emberi alkalmazásra. Az ilyen gyógyszereket nem emberek számára fejlesztették ki, kipróbálásuk kizárólag állatokban történt meg, és így semmiféle garancia nincs arra vonatkozóan, hogy kockázati profiljuk az emberekben és az állatokban is megegyezik.

Az állatgyógyászatban engedélyezett egyes külsőlegesen alkalmazandó gyógyszerformák (például ráöntő oldatok, rácsepegtető oldatok) szájon át történő bevétele a készítményekben jelen lévő segédanyagok miatt különösen veszélyes lehet, akár mérgezést is okozhat.

Továbbá a szakemberek figyelmeztetnek arra is, hogy bár az ivermektint egyes külső és belső élősködők, illetve rosacea kezelésére a humán gyógyászatban is használják, jelenleg nem javallott a COVID-19 megelőzésére vagy gyógykezelésére. Még számos további vizsgálatra van szükség annak eldöntésére, hogy alkalmas-e rá, ha igen, milyen dózisban és mennyi ideig adva, valamint milyen betegcsoportokban. Ezért kérik az állatorvosokat, hogy a kockázatokat minden esetben jelezzék az érdeklődőknek és hívják fel a figyelmet a kontrollálatlan gyógyszeralkalmazás veszélyeire. 

A Nébih weboldalán  a szakemberek ismertetik, hogy az ivermektin a makrociklikus laktonok közé tartozik, és széles spektrumú parazitaellenes hatással rendelkezik. Hatékony a fonálférgekkel (például gyomorbélférgek, szívférgek, tüdőférgek) és számos ízeltlábúval (például tetvek, bagócsok, rühatkák) szemben. Hatásmechanizmusának lényege, hogy a férgek és ízeltlábúak idegrendszerében gátolja az ingerület-átvitelt, ami a célszervezetek bénulásához, majd pusztulásához vezet. Emlősökre kevéssé toxikus, mert a vér-agy gáton általában nem képes számottevő mértékben átjutni. Vannak azonban kivételek, például egyes kutyafajták (collie, sheltie, óangol juhászkutya, ausztrál juhászkutya, németjuhász), amelyek egy náluk gyakrabban előforduló génmutáció következtében hajlamosabbak érzékenyebben reagálni erre a hatóanyagra, és a gyógyszer beadását követően súlyos idegrendszeri tüneteket mutathatnak.

Magyarországon jelenleg 25 ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítmény rendelkezik forgalombahozatali engedéllyel, így: 12 injekció szarvasmarhák, sertések vagy juhok kezelésére; 8 belsőleges paszta vagy rágótabletta lovak kezelésére; 3 gyógypremix sertéseknek; 1 ráöntő oldat szarvasmarháknak, valamint 1 fülgél a macskák fülrühösségének kezelésére. 

Létezik továbbá néhány madarak, hüllők vagy rágcsálók részére nyilvántartásba vett kis kiszerelésű rácsepegtető oldat, ami kizárólag ezen állatfajok külső és belső parazitáinak gyógykezelésére szolgál. 

A szakértől kiemelik: a fenti felsorolásból is látható, hogy egyik gyógyszerforma sem különösebben alkalmas emberek gyógykezelésére, szájon át történő bevételük – a készítményekben jelen lévő segédanyagok miatt – különösen veszélyes lehet, akár mérgezést is okozhat. Továbbá különösen fontos, hogy az ivermektin hatóanyag jelenleg nem javallott a COVID-19 megelőzésére vagy gyógykezelésére – tartalmazza hangsúlyosan az  összefoglaló.