Az agrártárca az unió válaszát várja a földbizottságok ügyében

Agro Napló
Az Európai Unió válaszát várja a földbizottságok ügyében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) - mondta Nagy István, a szaktárca parlamenti államtitkára pénteken egy sajtóbeszélgetésen, ahol megerősítette, hogy az FM nem tett le az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről.

Nagy István elmondta: a földtörvényben a földbizottság az egyik olyan részlet, ami ellen uniós kifogás merülhet fel. Ez az egyik törvényes garancia arra, hogy ha egy falu gazdaközössége nem akarja, hogy a földet valaki megvásárolja, meg tudja akadályozni - mondta. Hozzátette:  "ez egy zseniálisan jó találmány".

Az Európai Bizottság a földbizottság létrehozását nem tudja megakadályozni, felállításának módját azonban kifogásolhatja. Azt vizsgálhatja egyebek között, hogy mennyire legitimek. Mivel az önkormányzatok képviselőtestületeit teljes legitimitással a település közössége választja meg, ha a földkiadó bizottságokat a települési önkormányzatok választják meg és hagyják jóvá, azon az Európai Unió már kevésbé találhat fogást az államtitkár szerint.

"Legyen a törvény olyan szigorú, hogy vegyen inkább egy fővel kevesebb földet, mint hogy átmenjen a rostán egy olyan, akit nem szerettünk volna" - jelentette ki.

A törvényt az unió válasza után - várhatóan ősszel - módosítják, addig a Nemzeti Agrár Kamara elnöksége tudja biztosítani, hogy minden külföldi próbálkozást megakadályozzanak - tette hozzá.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a szaktárca továbbra is szeretné elérni az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, ahogy az ország gazdasági helyzete lehetővé teszi. Hozzátette, ez "nehéz küzdelem", hiszen 5-10 százalékpontos mérséklés nem jelenik meg a vásárlóknál. Az áfának egyszámjegyűnek kell lennie ahhoz, hogy ne nyelje le a kereskedelem a különbözetet. Mindenkinek érdeke, hogy az alapvető élelmiszerek áfája csökkenjen, de ennek volumene és gazdasági hatása olyan nagy, hogy nagyon megfontoltan kell dönteni - hangsúlyozta.

Forrás: MTI/ Földművelésügyi Minisztérium

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Földforgalmi kérdezz - felelek

Földforgalmi kérdezz - felelek

A 2019. január 11-én hatályba lépett földforgalmi törvény változásával számos kérdés merült fel a földtulajdonosok körében. A leggyakoribb kérdésekre...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!