Az agrár- és élelmiszergazdaság jövője az agrárszakképzés

Agro Napló
A színvonalas tapasztalatszerzésre alapuló gyakorlati oktatás érdekében az Agrárminisztérium (AM) támogatásával huszonnégy, a tárca fenntartásában lévő szakintézmény 1-1 erőgépet szerezhet be az idei tanévben – jelentette be az agrárminiszter, az agrár-szakképző iskolák országos tanévnyitóján, Szekszárdon.

VIDEÓ az eseményről ide kattintva!

A Dunántúli Agrárszakképző Központ Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakiskola és Kollégiumában tartott országos tanévnyitón hét intézmény vehette át a korszerű, mai technológiai követelményeknek megfelelő traktorokat – közölte az Agro Naplóval a minisztérium.

Nagy István jelezte: az erőgépeknek köszönhetően bővülhet az iskolák képzési kínálata és a szakmai végzettséggel párhuzamosan megerősíthetik a digitális kompetenciákat, továbbá a munkaerőpiac által elvárt, gyakorlatban alkalmazható digitális szaktudásra tehetnek szert a diákok.

A tárcavezető felhívta a figyelmet: az agrár-szakképző iskolák magas színvonalú működése nagymértékben hozzájárul hazánk agrárgazdaságának további megerősítéséhez, versenyképességének növeléséhez és a megfelelő szakember-utánpótlás biztosításához.

Hozzátette: az idei évben jelentős mérföldkőhöz érkezett az agrárszakképzés, hiszen július elsejétől az Agrárminisztérium által fenntartott 56 szakképző intézmény 5 centrumban folytatja tevékenységét. Ezzel a tárca a második legnagyobb intézményfenntartóként vesz részt a hazai szakképzés rendszerében, ahol az agrárszakképzésben résztvevő diákok csaknem 70 százaléka tanul.

A tárcavezető szerint a megalakult agrárszakképzési centrumok helyi szinten adnak választ a gazdaság igényeire, az integráció pedig biztosítja a szervezeti működés minőségének javulását és az összehangolt munkát.

Nagy István az új tanévvel kapcsolatban ismertette, hogy idén négyezernél is több tanuló választotta a mezőgazdasági, erdészeti, az élelmiszeripari, vagy éppen a környezetvédelmi szakképzést a tárca által fenntartott agrár-szakképző centrumok iskoláinak egyikében.

Hozzáfűzte: az agrárszakképzés nemcsak az agrárágazatok munkaerőigényét hivatott maximálisan kiszolgálni, hanem aktív, innovatív szereplőjévé válik a XXI. századi magyar mezőgazdaságnak. Az Agrárminisztérium célja, hogy az agrárképzést választók karrierlehetőséget lássanak a szakképzésben és az agrárium visszanyerje méltó presztízsét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!