Átadták a Pannonia Bio Zrt. új üzemét

Agro Napló
Átadták otóber elején a főleg bioetanolt gyártó, dunaföldvári Pannonia Bio Zrt. új üzemét, ami évente 15 ezer tonna magas szervesanyag-tartalmú talajjavítót állít elő – közölte a kormany.hu.
Fotó: Fekete István

Nagy István agrárminiszter az üzemavatón többek között arról beszélt, hogy amíg Magyarország kukoricaexportőr, addig létkérdés, hogy a kukoricát belföldön dolgozzák fel, minél nagyobb hozzáadott értékkel. Így a dunaföldvári üzem erősíti a helyi gazdaságot - emelte ki.

Hangsúlyozta: a magyar gazdaságban markáns szerepet töltenek be az első generációs biofinomítók: közvetlenül és közvetve több mint 11 ezer embernek adnak munkát, fontos stabilizáló szerepet töltenek be a szántóföldi növénytermesztésben. A bioüzemanyag-előállítók évente mintegy 3 millió tonna kukoricát dolgoznak fel fenntartható bioüzemanyagokká, és magas fehérjetartalmú, GMO-mentes takarmányokat is előállítanak, csökkentve ezzel az Európai Unió és a régió szójaimport-függőségét.

Fotó: Fekete István

Magyarország - Franciaország és Németország után - az EU harmadik legnagyobb bioetanolgyártója, az egy főre jutó etanolgyártásban globálisan is csak Brazília és az Egyesült Államok előzi meg az országot - jegyezte meg.

Elmondta azt is, hogy az európai felhasználás 17 százalékát a magyar üzemek adják, az itthon megtermelt kukoricát így hozzáadott értékkel lehet exportálni. 2020-tól Magyarországon zökkenőmentesen bevezették a legfeljebb 10 százalékban etanolt tartalmazó E10-es motorbenzint, amely a klímavédelem mellett a hazai mezőgazdaságot is támogatja.

Fotó: Fekete István

Az átadáson Hódos Ferenc, a zárt körűen működő részvénytársaság (zrt.) stratégiai igazgatója elmondta: a cég 2020-ban indult, hároméves fejlesztési tervének részeként 3,5 milliárd forintos beruházással, saját és piaci banki forrásokból valósította meg a Pannonia Grow nevű létesítményt.

A célkitűzés az volt, hogy a vállalat egy olyan, hozzáadott értékkel bíró termékkörrel jelenjen meg a piacon, amely minden szempontból megfelel a körforgásos gazdaság elvárásainak; az alapanyagként használt kukorica minden részéből terméket állítanak elő, így nem keletkezik hulladék – közölte. A cég tájékoztatása alapján az új gyáregységben kukoricarostból állítják elő fermentált talajjavítót, ami új piacot teremt a társaság számára.

Fotó: Fekete István

A dunaföldvári termelést 2012-ben elindító cég - honlapja szerint - évi 500 millió liter bioetanolt állít elő több mint egymillió tonna kukoricából. Emellett gyárt DDSG állati takarmányt, kukoricaolajat, az új üzemben pedig talajjavítót.

A zrt. közleménye kitér arra is: a fejlesztés következő állomása egy világszinten is újdonságnak számító árpafeldolgozó lesz. A 22 hektáros dunaföldvári üzem Európa legnagyobb, egy telephelyen működő biofinomítója. A zrt. 2019-ben 366 millió, 2020-ban 360 millió euró – azaz mintegy – 126-127 milliárd forint - nettó árbevételt ért el döntő részben külpiacokon 94, illetve 95 millió eurós – mintegy 33-34 milliárd forintos - adózott eredmény mellett. Közlésük szerint a társaságnál mintegy 300-an dolgoznak, az új gyáregységben tíz új munkahelyet hoztak létre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!