MENÜ

Átadták a jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díjakat

Agro Napló 2023.02.01.

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer – jelentette ki Nagy István.

Fotó: Vermes Tibor, Agrárminisztérium

 

Az Országos Jégkármérséklő Rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén kedden, Dunaharasztiban a tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a 2014–2020 közötti időszakban a C keretében, az Agrárminisztérium támogatásával és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara koordinációjában épült ki az Országos jégkármérséklő rendszer. Kifejtette, a rendszer üzemeltetői munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy éves szinten több tízmilliárd forint kárt előzzünk meg az agráriumban. A szakemberek nem pusztán a mezőgazdasági értékeket, hanem a lakossági vagy ipari létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is óvják – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Nagy István arról is beszélt, hogy minden egyes forint, amelyet a rendszerre fordítanak, 33 forint termelési értéket véd meg. Ez hatalmas eredmény a gazdasági károk és esetleges emberi tragédiák megelőzésében és mérséklésében. Hangsúlyozta, jól tudjuk, milyen tragédia az egy gazdálkodónak, egy családi vállalkozásnak, de még egy nagyobb mezőgazdasági vállalatnak is, ha a jég pillanatok alatt elveri a termést. Több hónapnyi vagy akár több évnyi kitartó munka és vele együtt a bevétel megy veszendőbe, sőt, a kár miatt nem kerül étel az asztalra. Éppen ezért a 21. századi magyar mezőgazdaság egyik nélkülözhetetlen eleme a jégkármérséklő rendszer – tette hozzá az agrártárca vezetője.

 

(Forrás: Agrárminisztérium)