Aszály után belvíz a Dél-Alföldön

Agro Napló
Májusban a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén több mint 121 milliméter csapadék hullott, ami 65,3 milliméterrel haladja meg a sokévi átlagot, ezért hét szakaszon belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni – tájékoztatta az igazgatóság csütörtökön az MTI-t.

Elsőfokú a belvízvédelmi készültség a holt-sebes-körösi, a mezőberényi és a dögös-kákafoki, másodfokú pedig a gyomai, a Kettős-Körös jobb parti, a hosszúfoki és az Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszon - közölték.

A belvízmentesítés érdekében több közbenső átemelő - nagyobbrészt automata telep - üzemel. A térség folyóin árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek gravitációs levezetési lehetősége, ezért az érkező vizeket szivattyúk emelik a folyókba. Ahol szükséges a folyamatos üzem, ott a védekezés másodfokú készültség keretében történik. 

Szerda délután és este több helyen, rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott. Dévaványa térségében - nem hivatalos mérőállomáson - 80 milliméter feletti csapadékot is mértek. Éjszaka Dévaványa belterületének mentesítése érdekében el kellett indítani a folyáséri szivattyútelepet, Telekgerendáson pedig provizórium, azaz mobilszivattyú telepítése vált szükségessé.

Jelenleg 24 szivattyútelep (ebből négy folyamatosan) üzemel az igazgatóság területén. A kézi vezérlésű szivattyútelepek közül három folyamatosan működik. Május 29-én az átemelt víz mennyisége 1 255 ezer köbméter volt. Április 30. óta 12 821 ezer köbméter vizet emeltek át.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Idén se lesz olcsóbb a krumpli

Idén se lesz olcsóbb a krumpli

Az időjárás miatt szűkös lett a tavalyi termés, ezért jóval magasabb a burgonya ára, és nem is várható jelentős csökkenés.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!