Árvíz - Fazekas előleg fizetését javasolta az uniós agrártámogatásokból

Agro Napló
Magyarország azt javasolja, hogy az árvízi károk miatt az idei területalapú uniós agrártámogatásokból az Európai Bizottság fontolja meg előleg folyósításának lehetőségét - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MTI-vel telefonon, az uniós agrárminiszterek luxembourgi tanácskozásának szünetében kedden.

A politikus elmondta: az ár a mezőgazdaságban is károkat okozott több országban is, ezért arra tett javaslatot, hogy október 15-től az idei területalapú támogatások feléhez hozzájuthassanak a gazdák, ami hektáronként 30-35 ezer forintot jelenthet.

    A miniszter rámutatott, hogy volt már példa hasonlóra a korábbi években, történt már előlegfolyósítás árvíz- vagy aszálykár miatt. Fazekas Sándor elmondta, több ország is támogatja a javaslatot.

    "Remélem, hogy a magyar erőfeszítés eredményes lesz, a gazdák érdekében mindent megteszünk, hogy kedvező helyzetbe kerüljenek" - hangsúlyozta a tárcavezető.

    A miniszter arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy az agrárminiszterek emellett az uniós agrárpolitikai reformjáról is egyeztetnek. Megfogalmazása szerint napok óta éjszakába nyúló tárgyalások folynak a kérdésben. Fazekas Sándor úgy értékelte, közel lehet a megállapodás a Közös Agrárpolitikai átalakításáról a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanács és az Európai Parlament képviselői között.

 

 Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!