MENÜ

Állami támogatással fejlesztette három telephelyét a Sole-Mizo Zrt.

Agro Napló 2021.05.10.

Állami támogatással, összesen 5 milliárd forint összegben fejlesztette a telephelyeit Szegeden, Csornán, Bácsbokodon a Sole-Mizo Zrt. – jelentette be a pénzügyminiszter a beruházás sajtótájékoztatóján Budapesten, május elején.

 

Varga Mihály közölte – adta közre a kormányzati hírportál -, hogy a fejlesztés 1225 munkahely megmaradását biztosította, így ahhoz a kormány 2,2 milliárd forinttal járult hozzá.

A Sole-Mizo Bácsbokodon a sajtgyártási kapacitását bővítette, Csornán porítóüzemet létesített, Szegeden pedig a termelés bővítésén túl a gyártási technológiát is korszerűsítette. Évente 400 millió liter tej feldolgozásával a vállalat a magyar tejipar legnagyobb cége, és a legjelentősebb magyar tejfelvásárlóként termelők sokaságának biztosít megélhetést - tette hozzá a miniszter.

A kormány stratégiai célnak tekinti, hogy a magyar élelmiszeripar kiváló minőségben biztosítsa az ország szükségleteit. Ezért a következő 2 évben 1500 milliárd forint jut az élelmiszeripar és a mezőgazdaság támogatására - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően szigorúan ellenőrzött, belföldön termelt élelmiszer kerülhet a családok asztalára, és külföldön is versenyképesek lehetnek az itteni termékek. A tárcavezető üdvözölte azt is, hogy a magyar élelmiszeripar válságálló, hiszen a járvány alatt is képes volt a növekedésre.     

Varga Mihály kifejtette, hogy a Sole-Mizo támogatását a Nagyvállalati Beruházási Program tette lehetővé, amely - mint mondta - Magyarország legeredményesebb beruházásösztönző programja. Hozzájárulásával a járvány kitörése óta 53 vállalkozás összesen 110 milliárd forint értékben kezdett beruházást, ami 22,5 ezer munkahely megőrzését, vagy létrehozását segítette.

A program keretösszegét a kormány további 25 milliárd forinttal emelheti, ha arra az újabb befektetések érdekében szükség lenne - közölte a miniszter. 

Újságírói kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta: a 2022-es költségvetésből vállalkozásfejlesztésre is több jut, miként minden ágazat nagyobb forrásból gazdálkodhat jövőre. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az exportpiaci támogatásokért, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pedig a kis- és közepes vállalkozások ösztönzésért felel majd, míg a Pénzügyminisztériumhoz a nagyvállalati pályázatok tartoznak – tette hozzá.     

A szegedi központú Sole-Mizo Zrt. a 2009-ben alapított Bonafarm Csoport tagja. Nettó árbevétele 2018-ban meghaladta a 73 milliárd forintot, 2019-ben a 77 milliárd forintot. A forgalom csaknem harmada külföldi értékesítésekből származik.