MENÜ

Aktív együttműködés a Kárpát-medence magyar gazdaszervezetei között

Agro Napló 2021.10.08.

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) hatékonyan segíti a térség magyar gazdálkodóinak munkáját és együttműködését; a fórum plenáris ülését – tíz határon túli magyar gazdaszervezet részvételével – a napokban rendezték, Budapesten – tudatták a fórum alapítói lapunkkal.

 

Kiemelték: a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) plenáris ülését október 6-7-én tartották, a magyar fővárosban, azon tíz határon túli gazdaszervezet vezetői vettek részt. A fórum magyarországi alapítói – a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Orosháza és Térsége Gazdakör, valamint az Agrárminisztérium (AM) – mellett Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából, Ukrajnából,  továbbá Szlovákiából érkeztek magyar gazdaszervezetek vezetői a találkozóra.

Mint Győrffy Balázs, a KEF és a NAK elnöke hangsúlyozta: kiváló a fórumon belüli összefogás; a magyarországi gazdaszervezetek és a kamara pedig a jövőben is minden segítséget megad a határon túli gazdálkodók számára.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke kiemelte: a Kárpát-medencei gazdálkodók összefogását jól mutatja többek közt a Magyarok Kenyere program is, melyben nagyon aktívak a határon túli magyar gazdák. Az egész Kárpát-medencét átfogó kezdeményezésben 2020-ban – a koronavírus-járvány és az aszály ellenére is – minden korábbinál többen vettek részt.

 

nak_magosz_kef-ülés_budapesten_b-j jakab istván, győrffy balázs, bencsik dávid_kép_14

Jakab István, Győrffy Balázs és Bencsik Dávid

 

A plenáris ülés nyitányaként a résztvevők mindenekelőtt a nemzeti gyásznap alkalmából koszorúzási ünnepséget tartottak a Batthyány-örökmécsesnél, elhelyezve a határon túli magyar régiók koszorúit.

Az ezt követő kétnapos tanácskozáson beszámoltak eddigi és tervezett programjaikról, köszönetet mondva a NAK-nak, a MAGOSZ-nak és a szaktárcának is azért, hogy folyamatosan együttműködnek velük, támogatást nyújtanak részükre mind szakmai, mind kapcsolati háló és egyéb tekintetben.

Az unión belüli térségekből érkezettek az EU agráriumot érintő stratégiáival kapcsolatos aggályaikat is megvitatták, a kárpátaljai és a vajdasági tagszervezetekkel pedig egyeztettek a regionális együttműködés továbbfejlesztéséről. A fórum közreműködésével – a NAK rendszerének mintájára – néhány éve megkezdte működését a gazdákat segítő határon túli falugazdász-hálózat, amely hatékonyságának növeléséhez, szervezettségéhez a NAK szakmai tudásbázisa és tapasztalatai jelentősen hozzájárulhatnak a jövőben – tartalmazza az összefoglaló, hozzáfűzve: a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma 2013-ban alakult meg. A fórum elnöki tisztjét a mindenkori agrárkamarai elnök tölti be.